sanger fran andra vaningen

entry1 galeri
    1.
  1. Bu zamana kadar izlemeyip erteleyenler bir an önce izlesin bu filmi.Komedi filmi yazınca kuzey avrupanın ilgi çekici espiri anlayışıyla döşenmiş bir film bekliyordum.Fakat çok daha derin ve entelektüel kaygıya sahip bir film,sürreal sinemanın en güzel örneklerinden biriyle karşılaştım.Filmdeki bir kaç şeyi ekşide okuduklarımdan farklı yorumladım.Filmde sadece 1 çocuğun olması ve filmin orta yaş ve yaşlılar üzerinden gitmesi gözden kaçırılmış.2000 yılı başlangıcı bazı insanlarca insanlığın sonu olarak yorumlanmaya başladı.Dünya yaşlılaşmaya başlayacak ve insanlar bu dünyaya yeni bireyler yetiştirmek istemeyecekler.Filmdeki küçük kızın öldürülmesinin nedeni doğum günü partisine herkesi çağırmayı istediği için değil de gençliği kurban etmek olarak yorumladım.Böyle düşünmemi hemen sonraki sahnedeki diyalog ve atmosfer sağladı.(Yaşlılar otelde yığılmış ve yerden kalkamayacak haldeydi.)
    -Gençliğimizin baharını kurban ettik.Daha ne yapabiliriz?
    Şiir yazmaktan deliren adamın kardeşinin tesellisi de hoşuma gitti.insanlar şiirden uzaklaşıyor,sevmiyor görünüyorlar fakat senin(şairin) zamanı da gelecek,insanlar şiire karşı kayıtsız kalamayacak gibisinden teselli ediyordu.Sistem insanların kendini doyurmak için kişiliklerinden,insanlıklarından ödün vermesini gerektiriyor.Hal böyle olunca bu insanları nasıl suçlu sayabiliriz?(bkz: arkadaşından borç alıp daha sonra arkadaşı öldüğünde rahatlayan karakterimiz.)
    -isa Tanrının oğlu değildi sadece nazik bir insandı.Bu yüzden ağladı.
    Mobilyacı karakterimizin başta çarmıha gerilen isa figürlerini pazarlayıp çok para kazanacağını düşünürken sonradan ölü bir adam üzerinden para kazanmanın doğru olmadığını düşünüp bu figürleri atması çok zekici bir senaryonun en güzel yerlerinden biriydi.Keşke din tüccarları da böyle bir geri dönüş yapıp keselerini doldurmaktan vazgeçseler.Hristiyanlar da isaya rahat verseler.Ayrıca filmi izledikten sonra Niçeye aklım gitti.Ne güzel yazmış;
    "Tanrı öldü. Tanrıdan geriye bir ölü kaldı. Ve onu öldüren biziz. HâӀâ gölgesi beliriyor uzaklarda. Kendimizi nasıl avutacağız, biz katillerin katilleri? Neydi bıçaklarımızın altında ölümüne kan döken, dünyanın sahip olmuş olduğu bu en kutsal ve en kudretli şey: bu kanı kim silecek üzerimizden? Hangi su var bizi temizleyecek? Hangi teselli şölenlerinı, hangi kutsal oyunları icat etmek zorunda kalacağız? Fazla büyük değil mi bize bu davanın yüceliği? Buna layık olmak için birer tanrıya dönüşmeli değil miyiz?"
    Filmin sonlarındaki eşya taşıma sahnesini de es geçmemek lazım.insanlar mutluluğa ve daha anlamlı yaşama özel mülkiyete son verdikleri zaman,doğa haline döndükleri zaman yani ilkelleşmeye başladıkları zaman sahip olabilirler.Burjuvazinin ata sporu sayılan Golf sopalarının bu taşınan(atılan) eşyalar arasında olması da çok anlamlıydı.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük