devlet, kanunlar ve yasaları kullanarak bireylerin özgürlüklerini korur, gözetir. toplumdaki birey, bu yasaların hepsini açıp teker teker okumuş olmasa da, devletin varlığı onun huzursuz olmasını engeller. yaşamı için gerekli güvenliği vs. vs. diyerek daha fazla uzatmayacağım. bu başlığı açıp okuyan zaten bu konular hakkında az çok bir şeyler biliyordur.
bak dostum. ben 18 yaşını geçtim mi? geçtim. üniversiteyi kazandım mı? evet, ve ben ailemin ekonomik olarak tam bağımsız olmasa da bir nevi bu ailenin denetimi altında olmadan, hür irademle kendi hayatımla ilgili kararları alma tasarrufuna sahibim. öncelikli bu böyle bilinsin.
ikinci olarak, bir ailenin, o ailenin içindeki insanların nasıl yetiştiğini kimse bilemez. toplumun ahlaki değerleriymiş, cartıymış, curtuymuş. efendim burası müslüman bir ülkeymiş. hemen bir örnek vereyim: kayseri çok müslüman bir şehirdir. akşam 9'dan sonra sokakta bir tane insan bulamazsın. ama git bağa bahçeye, oradaki bastırılmış rezaletlere şahit ol. bu sadece küçük bir örnektir.
devlet bana kaçta yatmam gerektiğine, bir kadınla yaşayıp yaşayamama kendi kafasına göre karar veremez. bunu hiçbir ahlaki değerin temeline oturtamazsın. bu kısıtlamadır, baskıcılıktır. hele ki orada burada "biz kimsenin yaşam tarzına müdahale etmiyoruz" deyip böyle başka yerlere çıkıp sırf cemaati mutlu etmek için söylediği ipe sapa gelmez açıklamalarla beni tekrardan rahatsız edemez.
şimdi daha demin söylediğime geleyim. devlet beni zaten bazı şeyleri incelterek kontrol altında tutuyor. misal: ben samsun'da yaşıyorum. burada tramvay var 11.30'da bitiyor. dolmuş vs. daha erken. otobüsü hiç söylemiyorum bile. yani devlet bana diyor ki: "en geç 11.30'dan önce evinde ol. yoksa bedelini ödersin". nasıl öderim? taksiyle.
diyor ki, sabah işe gideceksin. o nedenle akşam eve gitme saatlerini fazla kaçırma. sen bu kapitalist düzene lazımsın. şimdi işin bu kısmı çok mantıklı geliyor ama bir de şu tarafı var. örneğin, ani bir şekilde rahatsızlandım ve hastaneye gitmem gerekti. iyi çok güzel ambulans gelip beni götürüyor. gece hastanede kalmamam gerekiyor yoksa oraya da bedel ödemem gerekebilir. ya da işim erken bitti diyelim. gece saat 3.00. ben bu vasıtayı nereden bulacağım güzel kardeşim? cebimde hiç para yok.
neyse. sanırım herkes anladı. işte bazı insanlar bunları anlayamadığı için rahat uyur ama devlet benim özel hayatıma ve yaşam alanıma müdahale ettikçe ben uyuyamıyorum, rahatsız oluyorum. fark bu aslında.