Bir çok bilim insanı ve devlet hayvan deneylerinin mümkün olduğunca az acı vermesi ve hayvan deneylerine alternatiflerin geliştirilmesi gerektiği konusunda hem fikir olduklarını söylüyor. Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte cansız dokular üzerinde uygulanan hücre kültürü teknikleri ve bilgisayar simülasyonlarda yapılan deneyler çok daha güvenli ve başarılı sonuçlar elde etmeye başlanılmıştır. Hayvan deneylerine harcanan zaman, para ve kaynaklar insanları temel alan araştırmalar için kullanılabilirdi. Klinik çalışmalar, in vitro araştırmalar, otopsi, pazarlama sonrası gözlem, bilgisayarda modelleme, epidemoloji ve genetik araştırmalar insanlar için tehlike arz etmeyen ve doğru sonuçlar veren seçeneklerdir. insanlar deneyleri birçok farklı yollarla gerçekleştirebilirler.
Bu yollar bizlere 3 avantaj sunar: bilimsel güvenilirlik, zamandan kazanma (laboratuar hayvanlarıyla 6 ayda elde edilen sonuçlar, vitro olarak yani laboratuar ortamında tüp içerisindeki fenomenlerle gerçekleştirilirse 2 haftada elde edilebiliyor), daha düşük maliyetler. O halde neden hayvanlar ile deneylere devam ediliyor ki? Bu öncelikle ruhsal ve kültürel gerilikten ileri gelmektedir. Ayrıca, bazı eski moda yasalar da ilaçların satışı için alınacak izin sürecinde hayvan deneylerini gerekli görmektedir. Ve bu yöntemler sadece ilaç sektöründen elde edilecek rantın korunması için devam etmektedir.
Not: Bu gerçekleri bir kenara bırakırsak, artık deney gerekli mi sorusu sorulmalı. Çünkü deneye konu olan hastalıkların hepsi kanser, kamp damar hastalıkları, virüsler hepsi modern insan yaşamının bir ürünü. Doğadan kopmuş yediği her şeyin ziyan olduğu bir insan kültürü bittiğinde, tekrar doğaya dönüldüğünde bütün bunlara gerek kalmayacak."