karasuk kültürü

entry8 galeri
    4.
  1. M.Ö. 1200-700 yılları arasındaki tunç devrine isabet eder. bakır, kalay ve altın madenlerinin işlendiği, bakır ve kalay alaşımından tunç üretilen 'Andronovo kültürü'nün devamı niteliğinde olsa da, bu kültürde ilave olarak demir madeninin işlenmiş olduğu da görülmektedir. kemikten yapılma gemler ve el değirmenleri ilk defa bu bölgede yapılan kazılarda ortaya çıkmıştır.yenisey ırmağı'nın kollarından Karasuk ırmağı'nın çevresinde tespit edilen ve andronovo kültürü'nün bir üst kültürü niteliğindeki bu gelişkin buluntulara dayanılarak 'karasuk kültürü' olarak yeniden adlandırılması uygun görülmüştür.

    etki alanı; kuzeyde baykal gölü ve altay dağlarının güneyi'nden kuzeybatı'da aral gölüne ve batıda hazar denizine kadar uzanan bölge ile güneyinde himalayalar'ın kuzeyini takip eden geniş bir alana yayılır.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/516341/+

    hakkındaki buluntular, sadece türklerin ata kültürü olması açısından değil insanlık adına da önemli ilerlemeleri göstermektedir. bu bağlamda, üzerleri keçe çadırlarla örtülmüş dört tekerlekli arabaları, anadolu'daki türkmen göçerlerin neredeyse 3000 yıl öncesinin inşa tekniği ile halen kurmakta oldukları 'topakev' yada 'yurt' adını verdikleri sökülüp takılabilen keçe çadırları, koyun yününden kumaş ve elbiseleri, Mezara yiyecek-içecek koyma gibi adetleri, bu kültürde toplumsal ve dinsel yaşamda önemli gelişmelerin gerçekleştiğini kanıtlar niteliktedir.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/516322/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/516326/+

    m.ö. 1200-700 yılları arasında başlayıp-gelişen Andronovo kültürü'nden itibaren, karasuk ve nihayetinde m.ö.700 - m.s.100 yılları arasında gelişen tagar kültürü insanlarının, proto türkler, yani türkler'in ataları olduğu kabul edilmektedir.
    9 ...