bir laikçi kemalist olarak şunu belirtmek istiyorum; akp'nin başlattığı bir proje değildir marmaray projesi. yok ciddi ciddi böyle zanneden sik kafalılar var, o yüzden diyorum. hatta akp'nin bu projeyi sahiplendikten sonra şimdiye kadar bitirip halkın hizmetine sunmuş olması gerekirken daha yeni hizmete sunulacak, üstelik pek çok eksiklikleri ve hain kemalist laikçi uzmanların uyarılarına rağmen.
bir de nedir bu göt kıllarındaki ''kemalistler akp'nin yaptığı her şeye karşı'' serzenişi anlayamadım gitti. güzel kardeşim, hadi akp bu projeyi sahiplensin tamam. eğer 29 ekim'de apar topar açılırsa 2004'te yaşanmış hızlandırılmış tren faciasına benzer bir facia kaçınılmaz. bunu sadece ben söylemiyorum, uzmanlar da söylüyor. al şunu bir oku:
''Başbakan Erdoğan asrın projesi olarak sunduğu Marmarayın 29 Ekim Salı günü açılacağını söyledi. Marmaray Projesinin sinyalizasyon ve haberleşme sistemleri uzman baş mühendisliğinden 2008de emekli olan Elektrik / Elektronik Yüksek Mühendisi Rıza Behçet Akcan, Marmarayın kontrol merkezlerinin tamamlanmadan açılacak olmasının bir felakete neden olabileceğini söyledi.
işin ciddiyetini benden başka anlayan başka bir insan kalmadığı için 2008de emekli olmaya karar verdim. 2009da da yüksek mühendis arkadaşım Öcal inuğur, bu projenin gayri ciddiyetine karşı dil dökerken kalp krizi geçirip hayatını kaybetti. Bu şehit olmaktır diyen Akcan projenin erken açılmasının bir felakete neden olacağını söylüyor.
MÜDAHALE ŞANSIMIZ YOK
Maltepede ve Halkalıda kurulması planlanan kontrol merkezlerinin hala bitmediğini ve projenin Üsküdar istasyonundaki basit bir kontrol masasıyla idare edilemeyeceğini ifade eden Akcan, Şu an açılan şey Marmaray değil. Marmaray 76 kilometrelik Gebzeden Halkalıya uzanan bir hat. Şimdi sadece 14 kilometrelik Üsküdar, Sirkeci arasındaki tünel açılıyor. Kontrol için de Üsküdar istasyonunda bir masa koyacaklar, bir tane hat grafiği üç tane de düğme koyacaklar. Bir tren hattını bu şekilde kontrol edemezsiniz. Bir olay anında müdahale şansları yok. Çünkü bu 14 kilometrelik hat izlenemiyor ve sistemde hiçbir kurtarma lokomotifi yok dedi.
Geçtiğimiz günlerde Marmarayda patlayan bir su borusu nedeniyle su bastığını ifade eden Akcan, Böyle bir su baskınını izlemeniz mümkün değil. Çünkü bu gibi durumlar Maltepeden izlenecekti ama o kumanda merkezi tamamlanmadı. Bu sistemdeki asıl risk trenlerin tünel içinde bir arıza yapması ve sonrasında yaşanan bir panik. 14 kilometrelik sistemde 5 tren çalışacak ve her trende üç bin kişi olacak. Bir yolcunun çığlık atması büyük bir panik yaratacaktır. Projenin bu haliyle ne siz bu durumu görebiliyor olabileceksiniz ne de müdahale etme şansınız olacak ifadelerini kullandı.
iktidarın projeyi 29 Ekimde teslim almak için çok fazla sıkıştırdığını söyleyen Akcan, 29 Ekimde açmak için insanları sıkıştırıyorlar. Marmarayın açılışını bu haliyle bir trenle sınırlı bir şekilde yapıp sonra proje tamamlanana kadar yolcu taşımacılığına kapatılması lazım. Bu haldeki bir projede trenlerin de çarpma ihtimali var çünkü iyi kumanda edilemeyecek. Bu durumda makinistlere güvenmek dışında şansınız yok. Bu iktidar gözünü karartmış. Açacaksa sembolik açsın. Benim derdim iktidar veya hükümet değil. Yolcuların canı için yırtınıyorum diye konuştu.
ZEMiNDE TOPRAK SIVILAŞIYOR
istanbul Aydın Üniversitesi Afet Araştırma Müdür Yardımcı Doç. Dr. Kubilay Kaptan, Marmara Denizinin zemininin kaydığını ve bunun bir risk yarattığını ifade etti. Kaptan, Bu tünel açılmadan önce hocalarımız ve mühendislerle konferanslarda, bakanlara ve firma yetkililerine sorularımızı yönetiyorduk. Temel sorularımız arasında ise Marmara Denizinin altındaki zeminin toprak yapısıydı. Çünkü bu toprak sıvılaşan bir toprak. Yani toprak kayıyor. Bu yüzden biz zeminin 15-20 metre altına girip kaya delme metoduyla tünelin açılmasını savunduk. Bu teknikle projede yerli müteahitler görev alacak ve daha ucuza gelecekti. Ancak buna rağmen batırma tünel tekniğini tercih ettiler. Bu tünel sıvılaşan bir zeminin üzerinde yer alıyor. Deprem olmasa bile bu zemin hareket edip tünelin parçalarının çıkmasına veya burulmasına neden olabilir dedi.
Marmarayın karşılaştığı bir diğer riskin ise deprem olduğunu ifade eden Kaptan, Marmaraya 100 senelik bir ömür biçiliyor. Bu 100 sene içerisinde istanbulda bir deprem olması çok yüksek bir ihtimaldir. Siz bu tüneli fay hattının 16 kilometre uzağına yapıyorsunuz. Böyle bir depremde Marmaray Tünelinin ayrılma ihtimali var diye konuştu.
Sordukları sorulara yanıt alamadıkları için tatmin olmadıklarını ifade eden Kaptan, Bu sorular karşısında Bilmiyoruz, Bilgi paylaşamıyoruz, Japonlar böyle diyor gibi afaki cevaplar alıyorsak ortada bir şey vardır. Olası bir riske karşı sorduğumuz sorulara net ve tatmin eden yanıtlar alabilseydik bizim sorduğumuz sorular da defterime aldığım notlar olarak kalırdı dedi.
***
Projede hesaba katılmayan noktalar
1-Projenin kontrol merkezleri bitirilmedi ve tünel izlenemiyor.
2-Trenler sadece küçük bir kontrol masasından müdahale edilecek.
3-Bir tren arızası durumunda müdahale edecek kurtarma lokomotifleri yok.
4-Arıza durumunda panik yaşanması halinde operasyon ekibi ve planı yok.
5-Marmara zeminini toprağı sıvılaşıyor ve hareket edebilir.
6-Fay hattına sadece 16 kilometre uzakta ve deprem etkileyebilir.''
okumam deme ulan, okuyacaksın. okumazsan marmaray projesi belki senin, belki bir sevdiğinin hayatına mal olabilir.
gerçi bu kafayla olsun da. beter olun, geberin orospu çocukları.
edit: linki açamayanlar olmuş, yazının tamamını ekledim.