telefonu hızlı şarj etme yöntemleri

entry41 galeri
    18.
  1. üzerinde "rapid charge" ibaresi bulunmayan batarya gruplarında hızlı şarj, batarya ömrünü kısalttığı gibi hafifliği sebebiyle özellikle cep telefonlarında tercih edilen 'li-ion' batarya gruplarında patlama riski de oluşturduğundan
    sakıncalıdır.

    bataryalar, genel olarak üzerinde yazılı miliamper 'ma' değerlerinin 1/10'u kadarlık bir değerdeki şarj üniteleri ile şarj edilirler ki orijinal şarj üniteleri bu değer esas alınarak tasarlanır. bu oranın üzerinde sürekli olarak şarj edilen bataryalarda ömür neredeyse yarı yarıya düşer. bir li-ion bataryanın normal ömrü 1000 dolum yani şarjdır. hızlı şarjda ise bu değer 500-600 doluma kadar düşer.

    bu bağlamda, çoğunlukla avm'lerdeki telefon bayilerinde sebil mahiyetinde halka hizmet veren ve 15-20 dakika gibi kısa sürelerde tam doluluk sağlayan hızlı şarj üniteleri, aslında birer batarya katilidirler. zira bu şarj üniteleri, bataryaların 4-5/10'u oranında 'ma' değerlerine sahip olduklarından, batarya hücreleri içerisindeki lityum iyonlarının (-)kutuptan (+)kutba geçiş hızlarının, dolayısı ile reaksiyonun aşırı hızlanmasından dolayı batarya ısısının çok yükselmesine sebep olur, hatta patlamalarına neden teşkil ederek istenmeyen kazalara sebebiyet verebilirler.

    gerektiği biçimde şarj edilen orijinal li-ion bataryalarda ömür, her yıl yüzde 20'lik kapasite kaybıyla yaklaşık olarak 5 yıldır ve bu süre, bataryanın imalat tarihinden itibaren geçerlidir. zira, diğer bataryalardan farklı olarak li-ion bataryalar ön şarjlı olarak üretilmek zorundadırlar ve şarjın tümüyle her bitişi batarya ömründen çalınan kaydedeğer süreler anlamına gelir.

    "ilk kullanımda batarya içerisindeki şarjın tümüyle bitirildikten sonra telefonun kapalı vaziyette 12 ya da 24 saat şarj edileceği" yönünde yanlış bir talimat verilmesi kimi cep telefonu satıcılarının sıklıkla yapa-geldiği bir iştir. doğrusu ise, li-ion bataryalarda, batarya şarjının mümkün olduğunca tam olarak bitirilmeden, telefon kapalıyken ve orijinal şarj ünitesi kullanılarak şarj edilmesidir.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük