zorluk derecesi röntgen sonrası belirlenir. ve gittiğiniz dişçi 'hııı bu beni aşar, çene cerrahı lazım' derse iş biraz karışır. *
önlük takılır, uyuşturucu iğne yapılır. (korkanlar için genel anestezi de yapılabiliyor sanırım.)
sen bekle burada der doktor ve gider.
dil ve dudak uyuşmaya başlar. neden sonra cerrah gelir, bistüri ile diş eti kesilir. dişi çekme işlemine başlanır. aslında çekmeden çok, tornavidamsı bir araç ile çene kemiğine baskı uygular doktor.(yada en azından öyle hissedilir.) o tornavida gibi aletle diş kanırta kanırta kırılır. yani diş olduğu yerde parçalanır ve parça parça çıkarılır.bu işlem yarım ila bir saat sürer. eskiden dişin olduğu yere dikiş atılır.
~~
her şey bittikten sonra, doktor 'buz koy da çok şişmesin, morarmasın' dedi. 'bunu şimdi mi söylüyorsun' diyemedim, çünkü çenemin yarısı uyuşuktu ve ağzımda bir top gazlıbez vardı. yani bırak konuşmayı tüküremiyordum bile.
~~
uyuşukluk geçesiye kadar hiçbir şey yenilip içilmez. uyuşukluk geçtikten sonra da ılık ve çiğnenmesi kolay yiyecekler tüketilir. bir süre kanama olabilir. uyuşukluk geçtikten sonra inceden bir ağrı başlar. verilen ilaçlar (antibiyotik ve ağrıkesici) alınır. bir hafta sonra dikişlerin alınması için doktora gidilir. dikişler alındıktan (çekilen onca acıdan) sonra size kalan bir boşluktur.
edit: biraz önce dişim ağrıyor deme gafletinde bulundum. artık dişim olmadığını unutmuş olmalıyım. ağrıyan şey çene kemiğim olmalı.