Kahve ağacının ilk bulunduğu yer olan Habeşistan'ın Kaffa yöresinin Arapça karşılığı "qahwah " dır. Araplar bugün bilinen kahveyi henüz tanımıyorken kelime keyif veren içki, şarap anlamında kullanmaktaydı. Bugünkü anlamını 14. yüzyıldakazanmaya başlamıştır. Bu Türkçe'de "kahve"ye dönüşmüş, buradan da Avrupa'da café, caffe, koffie, coffee, koffie, Kaffee şekline gelmiştir.
Bazı kahve ağaçlarının meyvesinden iki yerine bir tane çekirdek çıkar. Bu çekirdek (peaberry), diğerlerine göre çok daha yuvarlak bir şekle sahiptir. Tek olarak çıkan çekirdekler, diğerlerinden ayrılarak üretim sürecinden geçirilir. Genellikle fiyatları da normal kahveye göre çok daha pahalıdır.
Kahve içerdiği kafein maddesinin uyarıcı niteliği yüzünden dikkat artırıcı ve stimülan özelliğe sahiptir.Ağrı kesicilerin etkisini %40 arttırmaktadır.
Çeşitli söylenceler var kahveye dair. Biri bir çoban. Hayranların yeyince hareketlendiğini gören bu çoban bulmuştur kahveyi. En kadim hikaye bu. Bir diğeri bir sufi şeyhinin gece uyanık tutmada kahvenin etkili olduğunu bilmesi nedeniyle geceleri içmesinden geldiği. ilk içen odur denir. Bir diğeri bir hastalığa karşı cebrail meleğin vahyi üzerine hz. Süleymanın yemenden kahve getirtip, kavrulmasını sağlayıp suya katarak hastaya içirmesidir. Denilir ki bundan sonra kahve sevilen bir içecek olarak kabul görmüştür. *