alman eğitim sistemi

entry10 galeri
    9.
  1. kast sistemine benzer bir uygulama vardır.
    çocuk üç yaşında anaokuluna başlar. burada almanca ve temel toplum kurallarını öğrenir.
    yedi yaşında dört yıllık ilkokula devam eder. burada ise almanca dilbilgisi ve matematikten dört işlemi öğrenir. çevresini ve kendi sınırlarını, yeteneklerini keşfeder.
    bundan sonra öğrenciler Bilgi, yetenek ve zekalarına göre üç farklı okula dağılırlar. azınlık olan üst kısmı üniversite yolunda yardırıken orta kısım mesleki eğitim yapar. alt kısım ise ilkokulla beraber sekiz yılı bitirip amelelik yapar. okullar arasında geçiş bir dereceye Kadar mümkündür. üniversite yolunda yardıran herkes de üniversiteli olamaz.
    mantıklı bir sistem. çünkü insan ne beden ne de zihin olarak eşittir.

    bunların ilkokullarında olan imkanlar bizim çoğu üniversitede yok. o Kadar diyeyim. adeta kampüs her biri. köylerdekiler bile.
    ayrıca özellikle ilkokulda her önüne geleni öğretmen yapmıyorlar. bir okulun öğretmenlerinden biri hangi branşta iyiyse ilgili derse o öğretmen giriyor. çocuklar ilkokulda derslerde yüzme, bisiklet tamiri bile öğreniyor. ayrıca el becerileri, müzik aletleri, resim, spor, (hem de ne spor kız futbolu bile var okulda) dil, Allah ne verdiyse öğrenme şansına sahipler. kendi bölgelerini mutlaka tanıyorlar. bölgenin kültürü derslere giriyor. ilkokulda il dışına kampa gidiyorlar bir hafta yatılı. lisede ise yurtdışı sınıf gezileri oluyor. prag'a, paris'e gidiyorlar mesela.
    sonra niye Üstün alman teknolojisi...
    alman eğitim sistemimin yarısını biz uygulasak çoşarız. bak yarısını diyorum sadece.
    1 ...