Polyester kelimesi birleşik bir kelime olup, "çok" anlamlı POLi ve organik bir tuzu ifade eden kimyasal bir terim olan " ESTER" den oluşur. Poliester kelimesini, "çok sayıda organik tuz" olarak da ifade edebiliriz. Ayrıca ester molekülleri zincirini Polimer olarak da tanımlayabiliriz. Doymamış ilk poliester reçinelerin ilk pratik uygulama örneği 2. Dünya savaşındadır. Fakat cam elyafı ile takviye edilmesi, çok sağlam ve hafif bir malzeme olduğunun anlaşılması 1950 de olmuştur.
Kimyasal adı polietilentereftalat olan PET poliesteri, Whinfield ve Dickson tarafından keşfedilmiş olup, ilk defa 1941 yılında ticari ölçüde üretilmiştir. Hoechst, Du Pont ve Eastmann poliester üreten dünyanın en büyük firmalarıdır. Poliester elyafın üretimindeki büyüme çok yakın gelecekte Asya'da da görülecektir. Petrol sanayinin bir türevi olan polietilenteraftalat'tan, eriyikten lif çekme işlemi ile üretilir. 1995'e kadar poliester, nonwowen endüstrisinde en yaygın olarak kullanılan polimerdir ikincisi ise polipropilendir. Fakat 1996 yılında poliolefinlerin oranı % 46, poliester oranı ise %45 iken 1998 sonunda oranlar şöyle olmuştur: olefin elyafları %49, poliester ise %42. Günümüzde ise polipropilen %42 kullanım alanına sahipken polyesterin kullanım alanı %30'da kalmıştır.
Polyester elyaf dünyada çok önemli bir elyaftır. ilk önceleri pek kullanılmasa da zamanla kullanımı yaygınlaşmış ve daha da geliştirilmiştir. Elyafın kendisinin geliştirildiği gibi, elyafın boyanabilirlik özellikleri ve yeni boyama metotları geliştirilmiştir. Poliester lifleri tek başına kullanıldığı gibi doğal ve yapay diğer liflerle de kullanılabilirler.
Ayrıca belirtmek gerekir ki, polyester liflerinin kuru ve ıslak mukavemetleri oldukça iyidir. Kimyasalların çoğuna dayanıklıdır. Sıcak fiksaj işlemlerine de yatkındır. Deriyi tahriş etmeyen niteliğinin de bunlara katılması genel olarak polyester liflerine, sentetik lifler arasında ayrı bir önem kazandırmıştır.
Polyester keçeler, otomotivden beyaz eşyaya, inşaata ve dekorasyona kadar bir çok alanda kullanılabilir.