anadolu parsı

entry52 galeri
    30.
  1. Anadolu Parsı, (Pantera Pardus Tulliana) dünyadaki bütün pars(Leopar) türleri içinde en iri olanıdır.

    Anadolu Parsı’nın iran Parsı’nın (Pantera Pardus Saxicolor) bir türü olduğu kabul edilse de Anadolu Parsı, iran Parsı’ndan daha iridir.

    1974 yılında Ankara Beypazarı’nda vurulan Anadolu Parsı’ndan sonra her hangi bir parsa rastlanılmadığı için soyu tükenmiş olarak kabul edilmektedir.

    Anadolu Parsı’na ilk bilimsel “Felis tulliana” adı, 1856’da Fransız zoolog M. A. Valenciennes tarafından, Klikya Valisi’yken Anadolu Panteri ile ilgili ilk bilgileri derleyen Romalı Marcus Tullius Cicero’ya ithafen verilmişti.

    Anadolu Parsı’nın Anadolu’da varlığı çok eskilere dayanır. Konya Çatalhöyük‘te bulunan yaklaşık 9.000 yıllık duvar resimlerinde ve Ana Tanrıça heykelindeki parslar, bizlere Anadolu Parsı’nın en 9.000 yıldır Anadolu’da yaşadığını gösteren arkeolojik bulgulardır.

    Anadolu Selçuklu Devleti’nin kağanlarından 2. Gıyaseddin Keyhüsrev dönemine ait sikkelerin üzerinde pars resimleri vardır.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/496191/+

    Anadolu Parsı’na ait bir diğer belgede Abraham Ortelius tarafından 1568 tarihinde çizilmiş olan Marmara Bölgesi Haritası’nda pars yaşama alanlarının gösterimidir. Bu haritada bu günkü Çanakkale ile Bursa arasında o tarihte parsların yaşadığının harita üzerinde işaretlenmesi, pars yaşama alanlarının tespiti açısından çok önemli bir tarihsel belgedir.

    Osmanlı imparatorluğu dönemine ait minyatürler de Anadolu Parsı’nın o dönemde bolca bulunduğunun birer kanıtıdır. (2)

    Cumhuriyet döneminde Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde Anadolu Parsı vurulmuştur.

    1936 Yılında Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yaklaşık 350 adet Anadolu Parsı bulunduğu rapor edilmiştir.

    izmir Hayvanat Bahçesi'nde Zoza Adlı Anadolu Parsı. Bu Fotoğraf Anadolu Parsı'na Ait Canlı Çekilmiş 2 Fotoğraftan Biridir.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/496197/+

    Anadolu Parsı, önceleri Ege Bölgesi, Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz, Amanoslar, Doğu Anadolu Van, Hakkari, Ağrı, Iğdır, Kars, Kaçkarlar Doğu Karadeniz, Beypazarı ve Batı Karadeniz’de Bolu- Seben bölgelerinde yaşarlardı.

    5 Mayıs 1937’de çıkan Kara Avcılığı Kanunu’nda parslar her vakit avlanılabilen “zararlı memeliler” arasında yer almaktaydı. Taki belkide soyu tükendikten sonra 1987 yılında Anadolu Parsı’nın avlanması yasaklandı. Avlayanlara 30.000 TL para cezası kesileceği duyuruldu.

    1930-1950 yıllarında izmirli avcı Hasan Bele,(Mantolu Hasan) tek başına yaklaşık on beş panteri öldürdü. Bu sayı, Atatürk zamanında Ankara’ya gelen ve Türkiye’de zoolojinin kurucusu olarak bilinen ve panterin Anadolu’daki dağılımının haritasını yayınlayan Dr Hans Kumerloeve’nin “Türkiye’nin Memeli Hayvanları” araştırmasında da elli olarak belirtilmekteydi.(2) Mantolu Hasan’ın pars katliamı ancak dönemin Cumhurbaşkanı ismet inönü’nün kendisine bir tüfek armağan edip bir daha pars vurmama sözü almasıyla önlenebildi.

    Kanuni Sultan Süleyman'ı Parsların da Olduğu Bir Av Sırasında Gösteren Minyatür.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/496193/+

    Özellikleri:

    Bir seferde 2-3 yavru doğuran Anadolu Parsları 20-25 yıl yaşar. iki yılda bir genelde Ocak – Şubat aylarında çifleşirler. Gebelikleri 90-112 gün sürer. Gözleri kapalı doğan yavruların 7- 10 günlük iken gözleri açılır. Yavrular, 18-24 ay boyunca anneleriyle birlikte yaşarlar. Üreme olgunluğuna dişiler 33 aylıkken; erkekler 24-36 aylıkken erişirler. (3)

    Çok zarif ve çevik bir hayvan olan Anadolu Parsı, büyük kedilerin içinde en usta tırmanıcılardır. Ağaçlara ve kayalara kolaylıkla tırmanabilir, bazen 6 metreyi bulan sıçramalarla avlarının üzerlerine atlarlar. Çok canlı bir kürk rengine sahip olan Anadolu Parsı’nın kürkü sarı üzerine kara beneklidir. Karanlıkta gözleri çok iyi gördüğünden geceleri de avlanabilirler. Öksürüğe benzeyen kesik kesik, kükremeleri vardır. Yaban keçisi, geyik, domuz, kirpi, küçük memeliler ve kuşları avlarlar. Avlarını ağaçlara çıkaracak kadar güçlü vücutları vardır. Anadolu Parsları mükemmel yüzücüdürler.

    Dişileri erkelerine göre daha iri olan Anadolu Parsları’nın, boyu 2-2.5 metre; ağırlığı 35-100 kilogram arasında değişmektedir. Kuyruk uzunlukları 80 cm civarındadır. Parsların yerden yüksekliği 60-70 cm arasında değişmektedir. (3)

    1974 Yılında Ankara Beypazarı'nda Vurulan Son Anadolu Parsı

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/95969/+

    Oldukça ürkek ve ihtiyatlı bir yapıları vardır. insanlara kolay kolay saldırmazlar. Deniz seviyesinden 3.000 metre yüksekliğe kadar her türlü yerde yaşayabilirler.

    Soyunun Tükenip Tükenmediği Tartışmaları:

    Belgesel yapımcısı Cemal Gülas, 2004 yılında Kaçkar Dağları dolaylarındaki köylülerin pars gördüğü yolundaki haberler üzerine bölgeye gidip uzun, sabır isteyen bir araştırma yapmıştır. Araştırma bitmek üzereyken Cemal Gülas’ın elinde henüz hiç bir bulgu yoktu. Dönüş yolundayken yanlarındaki köpeğin huysuzlanıp havlaması üzerine kamerasını açan Cemal Gülas, bir çukurdan fişek gibi fırlayıp çam ağaçları arasında hızla kaybolan parsın bir kaç saniyelik görüntüsünü çekmeyi başarmıştır. Bu parsın Anadolu Parsı olmadığı, iran Parsı; yada Kafkasya Parsı olabileceği tartışması çıkmışsa da parsın ayak izleri incelendiğinde izlerin derinliği ve genişliğinden hareket edilerek izlerin Anadolu Parsı’na ait olduğuna karar verildi. Cemal Gülas’ın bu kayıtları, Anadolu Parsı’nın soyunun tükenmediği yolundaki en büyük kanıt kabul edilmiş; çevre ve doğa dostlarınca büyük sevinçle karşılanmıştır.

    Aynı bölgede çekilen bir Anadolu Parsı fotoğrafı ise Hagop Savul‘un arşivindedir. Fotoğraf, özel nedenlerle paylaşılmamaktadır. Fotoğrafı Hagop Savul’un Araştırmalarına sponsor olan iş adamına verdiği de söylenmektedir.

    Yine Antalya – Muğla arasındaki ıssız ormanlarda parsların dışkı ve ayak izlerine rastlanıldığı bildirilmiştir. 1992 Yılında Termessos Milli Parkı‘nda pars dışkısına rastlanılmıştır. (1)

    Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Uzmanı Dr. Şağdan Başkaya, kamuoyunda “Kaçkarlar’da yaşıyor” denilen Anadolu Parsı’nın Kaçkarlar’ı da içine alan büyük bir alanda barındığını iddia etti.

    Dr. Şağdan Başkaya, Ermenistan, Azerbaycan ve iran’da da yayılış gösteren leoparın ülkemizde bu bölgeye en yakın kayıtları sırasıyla; Hopa ve ispir yörelerinde bulunduğu, Erzincan-Kemah ve Kiğı Dağları, Van-Özalp ilçesi, Kars-Karakale Köyü, Ağrı Dağı ve Erzurum’dur.” demiştir. Yine parsların varlığını kanıtlamaya çalışırken gece uyuduğu çadırının 20 metre kadar yakınından geçen parsın ayak izlerini bizzat gördüğünü söylemiştir. (4)

    Mersin ili Mut ilçesi Kestel Dağı Dandi mevki’inde köylülerce pars görüldüğü haberi üzerine de bölgede incelemeler yapılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda içi tüy ve kemik parçalarıyla dolu pars dışkısına rastlanılmıştır. (5)

    Türkiye’nin pek çok noktasından pars görüldüğü, hayvanlara saldırdığı ihbarları gelmektedir. en son Amanoslar‘da bir parsın kapana yakalanmış pençesi ele geçirildi. (6)

    Adıyaman Karadut dolaylarında bir köylü, yaylada bir pars ve yavrularını kendisinin, oğlunun ve yayladaki köylülerin gördüğünü, parsın 12 hayvanı telef ettiğini, çok ürkek olup insanlardan kaçtığını,10 metre kadar sıçradığını, insan gibi öksürdüğünü söylemiştir.

    Konuyla ilgili uzun süre araştırma yapan gezi, inceleme ve araştırma dergisi Atlas Dergisi, yaptıkları araştırmalardan sonra Anadolu Parsı’nın hala yaşamakta olduğunu okuyucularına duyurmuştur. Atlas’ın haberine göre, Ahmet Çalışkan adlı bir köylü tarafından bir pars öldürüldüğü yazılmıştır. (7)

    2010 Yılında ispir Aksu Deresi’ne Asılan Tabelalarda soyu koruma altına alınan hayvanlar arasında Anadolu Parsı’nın da bulunması parsların hala yaşadığının ancak, soylarının her an tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olması nedeniyle bu bilgilerin kamuoyu ile paylaşılmadığının bir diğer kanıtı olarak kabul edilmektedir.

    2000 Yılında ilgili çevrelerin “iran’dan pars getirip Türkiye’de pars populasyonunu artırma.” düşüncesinin uzmanlarca kabul edilmemesi hala Anadolu Parsı’nın yaşamakta olduğunun bir diğer kanıtı olarak kabul edildi.

    Ömrünü Anadolu Parsı’na adamış pek çok değerli araştırmacı Anadolu Parsı’nın hala az da olsa yaşadığına inanıyor. 15-20 Parslık bir populasyona sahip olan Türkiye’nin, Anadolu Parsı’nın soyunun tükenmesini önlemek için hem devlet bazında; hem birey bazında bilinçli bir çalışma yapması gerekiyor. Mevcut pars populasyonunun, Anadolu Parsı’nın neslini devam ettirmesi için yeterli olmayacağı uzmanlar tarafından açıklanmıştır.

    Konuyla ilgilenen uzmanların ellerindeki belgeleri açıklamaktan kaçınmaları; Anadolu Parsı’nın yaşadığını ileri sürüp de yaşadığı yerleri söylememeleri; binlerce yıldır Anadolu’yu kendilerine yurt yapmış olan parslara bir zarar geleceği endişesiyle konuya yaklaştıkları tezini güçlendirmektedir.

    Not: bu yazıyı bir site için 2010 yılında yazmıştım. 2013 yılı itibariyle anadolu parsı'nın yaşadığı foto kapanlarla kanıtlanmıştır.

    http://www.haber3.com/dog...lerisi-27346-p1.htm#image

    Kaynaklar:

    1)Görgü Tanıklarının Basında yer Alan ifadeleri

    2)ergir.com

    3)anadoluparsi.com

    4)ozgurozkok.wordpress.com/2007/03/01/kackarlarda-anadolu-parsi-var/

    5) türkiyeavcilari.com

    6)hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?viewid=451199

    7)kesfetmekicinbak.com/doga/00065/index.php
    4 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük