japonya nın latin alfabesine geçme zorunluluğu

entry36 galeri
    5.
  1. birilerinin yine saçmaladığı mecra olmuştur burası.

    bir defa latin alfabesi kılığında türkçe, arapçanın belagatine yaklaşamaz. şövenizmin lüzumu yok. ''biz türküz, süperiz'' kılıfını kullanmayalım.

    necip fazıl'ın ''Bu işin saikini, amilini, illetini, saikini, sebebini bir müessire bağlayamamın sebebi nedir'' diyerek eleştirdiği harf inkılabını sade ve öz türkçeye çevirdiğinizde, ''bu işin nedenini, nedenini, nedenini bir nedene bağlayamamanın nedeni nedir'' demek zorundasınızdır.

    ilkokul tarih kitaplarına göre osmanlı'da kimse okuma yazma bilmiyordu. fakat elimizdeki sarih delillere göre, okuma yazma şehirlerde yüzde 40 civarında.

    bunun az olmasının nedeni de, osmanlının son dönemde nüfusunun çok azalması idi. sürekli savaşlarda güç kaybeden nüfusa destek için, okuyan öğrenciler dahi savaşa gönderiliyordu. öğrenci sayısı azdı, çünkü erkekler azaldıkça üreme de azalıyordu. öğrenci azaldıkça, genç nüfusun okuma yazma öğrenmesi de imkansızlaşıyordu. buna rağmen iyimser bir tabloya göre, 1895'teki yoklamada nüfusun yüzde 60'ının okuma-yazma bildiği ifade edilmiş.

    en önemli delilimiz de, o zamanın gazete tirajları. bunları vermeye lüzum görmüyorum.
    5 ...