ahp

entry7 galeri
    4.
  1. (bkz: analytic hierarchy process)

    (bkz: analitik hiyerarşi süreci)

    doğru bkz'lar budur. diğerleri ehemmiyet arz etmemekte.

    karar analizi konularında kullanılan bir yöntem olmakla birlikte temel olarak endüstri mühendisliği lisans ve lisansüstü derslerinde okutulur.

    ahp, şirketlerde tedarikçi seçimi, ürün seçimi vb.; günlük hayatta araba, ev seçiminde kullanılabilir.

    biraz haddimi aşarak kendimize göre kriterler ve alternatif hatunlar belirleyerek bunları kriterlere göre puanlayıp aralarından en iyisini seçmemize olanak sağlar ki bunu yapan bir arkadaşım vardı. facebook'un ilk çıktığı zaman ne işe yaradığını hatırlayalım.
    ayrıntılarına, nereden gelip gittiğine bakacak olursak;

    thomas l. saaty tarafından 1977 yılında geliştirilmiş çok ölçütlü bir karar verme tekniğidir. seçeneklerin açıkça bilindiği ancak karar vermede etkisi olan koşulların (kısıtların) matematiksel olarak ifade edilemediği karar verme problemlerinde uygulanır. bu tür problemlere sonlu seçenekli kapalı kısıtlı problemler denir. burada amaç, belirlenen ölçütlere göre istenen hedefe en uygun seçeneği belirlemektir. bir başka deyişle belirlenen ölçütleri en fazla sağlayan seçenek belirlenmeye çalışılır.

    "ahp; bir aktiviteler ya da kriterler setinin göreli önem derecelerini belirlemede kullanılan çeşitli yöntemlere eklenen yeni bir yöntemdir. karar vermede kullanılan ahp yönteminin diğer yöntemlerden farkı; kompleks, çok kişili, çok kriterli ve çok periyotlu problemleri hiyerarşik olarak yapılandırmasındadır." der saaty üstadımız.

    superdecisions gibi bu probleme özel geliştirilmiş programda veya excelde de çözüm bulunabilir.
    1 ...