evanjelizm

entry56 galeri
    19.
  1. Evangelizm in ortaya çıkışı
    Bir Hıristiyan mezhebi olan Evangelizm in kökleri Martin Luther e ve Protestanlığın kuruluşuna kadar gitmektedir. Martin Luther, kendi kurduğu kiliseye; Evanjelik Kilise Hareketi; adını koymuştu.
    Amerika ve ingiltere de 19 uncu yüzyılda ortaya çıkan Evangelist hareket, ilk önce Hıristiyan din otoriteleri tarafından fazla dikkate alınmamıştı. Daha sonraları taraftar toplamaya başladığı görüldüğünde engel olunmaya çalışıldıysa da bunda başarılı olunamadı. Günümüzde Evangelizm, Hıristiyanlığın en güçlü mezheplerinden biri konumunda bulunmaktadır. ABD deki etkinlikleri ve Bush un başkan olmasındaki rolleri dikkate alındığında Evangelizm in Hıristiyan aleminde ne kadar etkili olduğu daha kolay anlaşılacaktır.
    Özellikle 2. Dünya Savaşı sonrası güç kazanmaya başlayan hareket, dünyanın birçok yerine yayıldı. Genişlemesi bir süre durma noktasına gelen Evangelizm, özellikle 1970 lerden itibaren daha muhafazakar olarak yeniden dirildi ve aradan geçen otuz yıl içinde Hıristiyanlığın en hızlı büyüyen mezhebi oldu.
    Evangelizm in tekrar hayat bulmasında Yahudilerin büyük desteğinin olduğu bilinmektedir. Yahudilerin bu desteklerinin altında yatan gerçek, yazı dizimizin devamında da değineceğimiz gibi Evangelistlerin Yahudilere hizmet etmeyi bir ibadet saymalarıdır.
    Evangelizm şu anda Hıristiyanlığı diğer mezheplerine göre dünyada en fazla yayılan, en çok taraftar toplayan harekettir. Dünya çapında güçlü televizyonlardan, internet sitelerinden, video oyunlarından ve bilim; kurgu romanlarından yararlanarak misyonerlik yapmaktadırlar. Bu özelliklerinden dolayı Evangelistler misyonerlikte medyayı en etkin şekilde kullanan Hıristiyan mezhebi konumundadırlar.
    Evangelistlerin çok yüksek mali güçleri vardır. Evangelistlerin; Kristal Katedral; adını verdikleri en büyük sayılan kiliselerinin tam olarak kaça mal olduğu bilinmiyor. Ama sadece orgunun italya dan 4. 4 milyon dolara ithal edildiği söyleniyor.
    1940 ta, dünya üzerinde 560 milyon Hıristiyan yaşıyordu, Evangelistlerin sayısı sadece 4 milyondu. Şu anda 500 milyon sayısına ulaşmış durumdalar. Tahminlere göre her gün 52 bin kişi Evangelist mezhebine girmektedir. Evangelistlerin Dünya üzerinde 1 milyon dan fazla Pastörleri (Rahipleri) olduğu bilinmektedir.
    Evangelistler, şimdiye kadar Katolikliğin hakim olduğu Latin Amerika da da yoğun şekilde çalışmakta ve taraftar kazanmaktadırlar. Şu anda 512 üyeden oluşan Brezilya Senatosu nun üyelerinin yüzde yirmisi bu mezhebe mensuptur.
    Evangelizm i diğer Hıristiyan mezheplerinden ayıran önemli özelliklerden birisi ; agresif misyonerlik; anlayışını benimsemiş olmalarıdır. Bu anlayış sahipleri misyonerlik yaparken gerektiği takdirde şiddet kullanmayı bile mübah görmektedirler. Bu özellikleri ile Evangelizm in Hıristiyanlığın kanlı kılıcı konumundadır.
    Alman Welt am Sonntag gazetesi, 30 Mayıs 2004 tarihli nüshasında, Vatikan ın büyük bir meblağdan oluşan bir fonu gizli bir organizasyon olan, insanları Evangelist Yapma Cemaati nin (Congregation for the Evangelization of Peoples) kullanımına verdiğini yazmıştır. Bu haber, Vatikan ile Evangelizm in rakip değil müttefik olduğunu göstermektedir.
    3 ...