demokrasinin bir parçası olan müdahale şeklidir.
kimi zaman ordu, kimi zaman halk darbe yapar.
neden darbe yapılır buna gelelim.
diyelim ki x kişisi siyasete atılıyor. ama bu x kişisi çok şerefsiz, namussuz, iki yüzlü bir adam. kendi çıkarları için yapmayacağı şey olmayan bir adam. aynı zamanda kurnaz, kandırmayı da biliyor. vs.
bu x kişisi kurnazlığı sayesinde sürekli yükselmeye başlıyor. desteği artıyor. okyanus ötesinden de bu kişiye iyi vaatler geliyor. bu adam yüksele yüksele önce parti genel başkanı oluyor. sonra da başbakan.
eee diyeceksiniz şimdi. ee'si şu;
bu adamı kim engelleyecek? herif tek başına iktidar. kim ne yapabilir? adam bütün ülkeyi dolandırıyor. muhalefet bunu dile getiriyor. kimseyi inandıramıyor. halk dile getiriyor. inanmıyorlar. adam dolandırmaya devam ediyor.
kim dur diyecek?
darbenin de askeri darbe ve sivil darbe olmak üzere 2 türü vardır.
askeri darbeler ordunun içindeki dürüst, güvenilir komutanlar tarafından yapılabilir. eğer siyasi görüşler ters düştüğü için ordu darbe yapabiliyorsa, bu yanlıştır. buna da halkın izin vermemesi gerekir.
ama eğer ortadaki üçkağıtları temizlemek için darbe yapılıyorsa yanlışlık yoktur. ordu çıkar. bu üçkağıtları anlatır. ve bu yüzden darbe yapıldı der.
türkiye'de şimdiye kadar yapılan darbelerin tamamı siyasi görüş zıtlığı yüzündendir. daha da önemlisi darbeyle beraber zulmedilmiştir halka.
bu yüzden halk darbeye karşı önyargılı durumda. eğer o darbeler yapılmasaydı şimdi tayyipgilleri başta görmek zorunda kalmazdık.
anlatmak istediğim şey şu;
darbenin gerekli olduğu zamanlar vardır. ve ülkenin yararınaysa yapılır. kaddafi'nin 1969'da özgür subaylar hareketi ile beraber yaptığı askeri darbeyi bir araştırın mesela. en ufak bir laf söyleyemezsiniz. kalkıp neden darbe yaptı bu adam diyemezsiniz. çünkü gereklidir.
üçkağıtçı, din tüccarı, demokrasi tüccarı ve aynı zamanda diktatör bir iktidara ordu neden darbe yapmasın? evet. gizli mesaj falan vermiyorum. açık açık bu ülkede ordunun şiddet içermeyen bir darbe yapabileceğini söylüyorum. çok ordu taraftarı da olmamama rağmen. ama en azından ordu sahtekar değil. görüşü belli. amacı belli.
tabi bu saatten sonra böyle bir ihtimal var mı, ordunun içinde dürüst asker kaldı mı bu da tartışılır.