müslüman bilim adamlarının icatları

entry14 galeri video1
    1.
  1. işte gerçekten bilgi içerikli entry. anket değil, saldırı değil, cinsellik değil. sadece küçük çaplı ve aydınlanmaya vesile olabileceğini düşündüğüm nacizane bilgi. belki dikkate bile alınmayacak ama...

    *Rüzgar değirmeni: rüzgar değirmeni ilk olarak iranda keşfedilmiş ve arap ülkelerinde geliştirilmiştir. Avrupada ilk rüzgar değirmeni 500 yıl sonra kullanılmıştır.

    *Aşı: ilk aşı islam dünyasında geliştirildi. Çiçek aşısının avrupada kullanılmasından 50 yıl önce osmanlıdaki çocuklar çiçek hastalığına karşı aşılanıyordu.

    *Dolma kalem: ilk dolma kalem 953 yıllında ellerini mürekkeple kirletmekten bıkan mısır sultanının isteği üzerine icat edildi.

    *Algoritma ve trigonometri : ilk olarak islam dünyasında kullanılmıştır.

    *Barut: Araplar ilk kez ateşli silahlarda (askeri amaçla) kullandılar.

    *Üniversite : Genç prenses Fatima el-Firhi 859 yılında Fasın Fez kentinde birinci seviye eğitim sunan bir üniversite açtı. Kız kardeşi Miriam, üniversiteye bitişik bir cami kurdu ve iki yapı birden Karaviyyin Medresesini oluşturdu. Yaklaşık 1200 yıl sonra hala açık olan medresenin, islam geleneğinin temel değerlerini öğrenmek için ayrı bir yere sahip olduğu ifade ediliyor. Ayrıca, El Firhi kardeşlerin dünya çapındaki genç Müslüman kadınlara örnek olması umuluyor.

    *Cebir : Cebir kelimesi, iranlı matematikçi Harezminin dokuzuncu yüzyılda yayınladığı ünlü Hesab ül-Cebir vel-Mukabele, (Düşünce ve Denge Hesapları) isimli tezinden gelmektedir. Yunan ve Hindu sistemlerinin köklerine dayanan yeni cebir düzeni, rasyonel sayıları, irrasyonel sayıları ve geometrik büyüklükleri birleştirici bir sistemdi. Harezmi, üslü sayılar fikrini de ilk kez ortaya atan kişiydi.

    *Optik : Çok bilinmeyen bir gerçek de optik alanındaki ilk büyük adımların Müslüman dünyasında atılmış olmasıdır. 1000 yılı civarında ibni Heysem, insan gözünün nesnelerden yansıyan ve göze giren ışık huzmeleri sayesinde bu nesneleri görebildiğini kanıtladı. ibni Heysem böylece Öklid ve Batlamyusun ışığın göz tarafından saçıldığı teorilerini de yanlışlamış oldular. Bu büyük Müslüman fizikçisi ayrıca, optik sinirle beyin arasındaki bağlantı sayesinde nesnelerin dik görülmesini sağlayan karanlık kutu (camera obscura) tekniğini keşfetti.

    *Müzik : Müslüman müzisyenlerin yaptığı müzikler, sekizinci yüzyılda yaşamış olan Frank kralı Şarlman döneminden itibaren Avrupayı etkilemeye ve Bağdat ve Cordobanın müziğiyle rekabet etmeye başladı. Ortadoğudan Avrupaya gelen birçok enstrümanın arasında lavta ve kemanın atası diyebileceğimiz rahab da bulunuyordu. Ayrıca modern müzik ölçülerinin de Arap alfabesinden doğduğu söylenmektedir.

    *Diş fırçası: Diş fırçası kullanımını ilk kez, 600lü yıllarda Hz. Muhammed döneminde yaygınlaşmaya başlamıştı. Misvak ağacından alınan dalları kullanan Hz. Muhammed, dişlerini temizler ve nefesini tazelerdi. Misvaka benzerlik gösteren malzemeler bugün üretilen diş macunlarında kullanılmaktadır.

    *Manivela: Devrimsel manivela bağlantılı mil sistemi dahil olmak üzere, modern dünyada kullanılan birçok otomatik sistem ilk kez Müslüman dünyasında kullanılmaya başlandı. Devirli hareketi, doğrusal harekete çevirmeye yarayan manivela ağır nesnelerin kolaylıkla kaldırılabilmesini sağladı. El Cezari tarafından 12inci yüzyılda keşfedilen bu teknoloji, dünya çapına yayılarak, bisikletten içten yanmalı motorlara kadar birçok icadın önünü açtı.

    *Hastaneler : Hasta koğuşları ve eğitim odalarıyla bugün bildiğimiz anlamda hastanelerin temelleri, dokuzuncu yüzyılda Mısırda atıldı. Bilinen ilk hastanelerden biri 872 yılında Kahirede kurulan Ahmed bin Tolun hastanesiydi. Tolun hastanesi hasta olan herkese gerekli bakımın gösterilmesi şeklindeki Müslüman geleneği dolayısıyla ihtiyaç sahiplerini bedava tedavi ederdi. Kahirede temeli atılan modern hastaneler, kısa zaman içinde tüm Müslüman dünyasına yayıldı.

    *kahve: halid isimli bir müslüman, etyopya'nın kaffa bölgesinde keçilerin yere dökülmüş koyu renkli tohumları yediğini fark etti. kahve 1645'te venedik'e geldi.

    *satranç: eski hindistan'da ortaya çıkan bu oyuna persler tarafından bugünkü şekli verildi.

    *paraşüt: endülüslü abbas kasım ibn firnas'ın asıl amacı uçan bir cihaz icat etmekti. icadı sadece yere çakılmasını engelledi.

    *sabun: mısır ve romalılar bazı materyalleri temizlik için kullansa da bitkisel yağları sodyum hidroksit ile birleştirip ilk sabunu yapan müslümanlardı.

    *çelik yelek: ilk kez ok geçirmeyen giysiler yapanlar müslümanlar. hıristiyanlar bunu haçlı seferleri sırasında öğrendi.

    *ameliyat aletleri : ebu'l- kasım el zehravi'nin, 10'uncu yüzyılda bulduğu ameliyat yöntemleri ve 200 alet hâlâ kullanılıyor.

    *akşam yemeği: irak'tan ispanya'ya gelen ali ibn nafi, 9'uncu yüzyılda çorbadan sonra et ya da balık yemeğiyle devam eden ve meyve ya da tatlıyla son bulan akşam yemeğini restoranında uygulamaya başladı.

    *halı: insan figürünün kullanılmaması müslüman dünyasında halıcılığın da gelişmesini sağladı.

    *çek: 9'uncu yüzyılda müslümanlar iş yaptıkları kişilere verecekleri tutarı kağıt üzerine yazıyor bu kağıtlar gerçek para gibi değerlendiriliyordu.

    *roket: çinlilerin gösteri amaçlı roketlerinin içine potasyum nitrat katarak askeri amaçlı kullananlar müslümanlar oldu.

    *bahçe sanatı : bahçeyi çiçek ve sanat eserleriyle süsleyip meditasyon merkezi haline getirenler müslümanlardı.

    *pusula ve saat düzenekleri.

    vs. gerçekten akla gelemeyecek kadar çoktur. sanmayın ki tek buldukları şeyler; bismillah diyen kupa ile kıble gösteren seccade.

    müslümanları bağnaz ve gerici gösteren; hazırcı ve araştırmacı olduğunu bilmeyen kişiler hemen çamur atar buna. şunu düşünün derim: ilk ayeti "oku!" olan bir kitabı kendine klavuz edinmiş birisi ne yapmaz ki. ilmin önemi gerek kuran-ı kerim'de gerek hadislerde sıkça vurgulanmıştır. zaten ilmi önemsemeyip hazıra alışan adam o zihniyeti taşımıyordur. her şeyi buldular bulunacak bir şey kalmadı diyen kişi de. öyle geniş bir evdende yaşıyoruz ki belki hayatımızı sadece %1 oranında kolaylaştırdık. ilmin, bilmenin sınırı yoktur. ki elinde karasıyla tetikte bekleyen cahiller hiçbir devirden eksilmediler.

    çalıntı değil farklı kaynaklardan alıntıdır.

    ve bir de video paylaşmak istiyorum dileyen izler müslüman icatlarıyla ilgili.
    http://www.youtube.com/watch?v=hR5rUclKcC0

    EDiT: öncelikle şunu söylemek isterim müslüman bilimadamlarını yatmakla sadece ibadet etmekle, gericilikle ve bağnazlıkla suçlayanlara ithafen yaptığım bu inceleme şimdiki dönemi irdelemez. aşıyı müslümanlar bulmuştur ama bundan avrupalı daha fazla faydalanmıştır. şimdi faydalanmak mı önemli bulmak mı? başta bunu müslümanlar bulmasa ne olacaktı avrupa'da ölümler de artacaktı. ha kendi başına sürememişlerdir merhemi o zamanın şartlarıyla ama en ufak bir şeye dahi hayatı kolaylaştırmıyor diyenin alnını karışlarım. illa bir yafta yapıştıracaksan da batıl bir zihnin mahsülü etiketleri gözler önüne ser. nick ile derdiniz ne amk. nereye gitsem bu adamın kafabimilyon he amk he sen yazdıklarımı sindiremiyorsan napsın kafabimillon.
    6 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük