kuantum bir yana ama fiziğin ya da kimyanın bazı bölümlerini anladıklarında iş değişmeyecektir.
mesela annelerimiz asprinle kurulan turşunun daha iyi olduğunu bilir. anlatsam ve desem ki asprin zayıf bir asittir, turşunun turşu olmasını sağlayan bakteri asidik ortamda daha iyi çalışır. bu farketmez ki, benim okulda öğrendiğim bu bilgiyi, annem ben daha okula başlamadan önce biliyordu.
ya da bulaşığı yıkadıktan sonra bardakları ters koyan ablama yerçekimi etkisini anlatmama gerek yok. suyun aşağı akacağı bellidir.
ama üflerken dudaklarını daraltıp üflediğinde neden soğuk genişletip hohladığında neden sıcak olduğunu fizikteki hacim ve enerji korunumu yasalarıyla anlatabilirsin. uçak kanatlarının neden üst yüzeyinin bombeli alt tarafının düz olduğunu açıklayabilirsin.
tabi şöyle bir tepki alırsın: http://static3.fjcdn.com/...fdc7fd22839e45028512a.jpg
bunun dışında da zaten biyolojinin basit bir konusu olan küçük-büyük dolaşım, timsahların panizza kanalı, bebeklerin bıngıldağı ya da daha çetreflli konular apoptozis, hücre içi destek sistemleri falan bunlar şimdilik sadece "eğlenceli bilgi" kıvamında halkımız için.
bunlar anlaşıldığında ne mi olur? bilime verilen değer artabilir. o zaman "amaan ben onları bilmem" ya da "mayşını al yeter oglum" dan ileri geçer olay. bilime değer veren toplum yükselir.
mesela bir çiftçiye sorun hava gece -2 -3 e düşecekse tarlasında akşamüstü neden çer çöp ya da tekerlek yaktığını. koca bir tarladaki havayı ısıtmaz ama karbondioksit artınca sera etkisi yapar, tarladaki sıcaklık daha az düşer. çiftçi bunu deneme-yanılmayla bilir.