atatürk ün harf devrimi yapmasının sebepleri

entry715 galeri video1
    30.
  1. Jean-Paul Roux başta olmak üzere bir çok tarafsız tarihçi ve Türkologun söylediği gibi, Arap alfabesinin Türk fonetiğine uygun olmamasıdır. Aynı zamanda, o sırada Azerbaycan gibi diğer Türk cumhuriyetleri latin alfabesinde olduğu için ortak alfabe amacı gibi Türkçü bir amaç da var.

    Yazı Aydınlık'tan ama Özdemir ince gibi bir adam yazdığı için okunası... "inönü itiraf etti, amaç islam kültürünü yok etmek!!!11" diye atlayan sazanlara gelsin:

    "internette gezinirken, devrim düşmanı sitelerde, ismet inönü'nün Harf Devrimi'yle ilgili açıklamasını buldum. Alıntıyı "Altunton.org. islam ve Bilim" adlı siteden yapıyorum:
    "Harf devriminin tek amacı ve hatta en önemli amacı, okuma yazmanın yaygınlaşmasını sağlama değildir. Okur-yazar oranının düşük oluşunun yegâne sebebi alfabenin öğrenilmesinin zor olması değildi. Uzun yıllar devlet, eğitim sorununa eğilmemiş, kitlesel eğitime önem vermemişti. Devrimin temel gayelerinden biri yeni nesillere geçmişin kapılarını kapamak, Arap-islâm dünyası ile bağları koparmak ve dinin toplum üzerindeki etkisini zayıflatmaktı. Yeni nesiller, eski yazıyı öğrenemeyecekler, yeni yazı ile çıkan eserleri de biz denetleyecektik. Din eserleri eski yazıyla yazılmış olduğundan okunmayacak, dinin toplum üzerindeki etkisi azalacaktı." (i.inönü, Hatıralar, C.2.s.223)
    Alıntıyı güya inönü'nün Hatıralar'ından yapıyorlar ama Bilgi Yayınevi tarafından yayınlanan "ismet inönü, Hatıralar"ın Harf Devrimi'yle ilgili bölümünde (s.483-486) böyle bir "parça" yok. Bu mürteci islamcılar anadan doğma sahtekâr! inönü, adını verdiğim yerde, şunları yazıyor:
    "Harf inkilabı okuma yazma kolaylığına bağlanamaz. Okuma yazma kolaylığı Enver Paşa'yı tahrik eden sebeplerdir. Ama, harf inkilabının bizde tesiri ve büyük faydası, kültür değişmesini kolaylaştırmasıdır. ister istemez Arap kültüründen koptuk. Arap kültürünün ve Arap dilinin tesiri hakkında, yeni nesiller bizim kadar fikir edinemezler. Bir misal olarak söylemek isterim: Benim çocukluğumda kültür sahibi adamlar, Türk dilinin kifayetsizliğinden, eksikliğinden meyus olarak bahsederlerdi ve bunun için cemiyet içinde hem Türk diye bir millet olarak Araptan ayrılığı kaldırmalıydık, hem de sağlam bir dile kavuşmak maksadıyla Arapçayı kabul etmeliydik, derlerdi. Yani vaktiyle devleti kurarken ve Türk dilini yaparken Arap dilini kabul etmek doğru olacaktı, görüşünü hararetle savunurlardı. // Anadolu'da ilk Türk devletini kuranların hepsi Türk beyi olarak devlet başına geçmişler ve milli hususiyetlerini muhafaza etmişlerdir. Sonra Osmanlılar devrinde, edebiyat vesilesiyle dil ihtiyacı genişledikçe sanatı Arap dili üzerinde işlemek hevesi milli kültürü zayıflatmıştır. Bizim devrimizde Latin harflerine geçmek Türk dilini ve milli kültürü kurtarmak için esaslı bir etken olmuştur." (S.485)
    işte size Mustafa Armağan'ın da öğrenmesi gereken Harf Devrimi'nin gerçek gerekçesi!"

    http://www.aydinlikgazete...i-konusunda-zirvalar.html
    3 ...