milliyet

entry318 galeri video1
    228.
  1. kurucusu ali naci karacan tarafından 3 mayıs 1950 tarihinde yayımlanmaya başlayan milliyet gazetesi, kısa bir dönem 'demokrat parti' destekçisi olduktan sonra 1958'in sonlarından itibaren çizgisini sola kaydırdı ve o gün bugündür siyasi çizgisinden büyük sapmalar yapmaksızın yoluna devam etti. bunda, 1954 yılında göreve gelen yazı işleri müdürü abdi ipekçi'nin payı elbette ki çok büyüktür.

    kuruluş dönemlerinde refik halid'lere, bedii faik'lere yuva olmuş bu mekan, sonraları; burhan felek, talat halman, refik erduran, bülent ecevit, ismail cem, metin toker, hasan pulur, sami kohen, örsan öymen, bedri koraman gibi duayenleri bağrına basmış ve uzun yıllar türkiye'de gazeteciliğin meşalesini bizzat taşımıştır.

    - abdi ipekçi' nin yayın müdürü olduğu dönemlerde bu gazeteyi okuma şansını elde etmiş bir kişi olarak, benim gibiler için bugününe bakıp da hüzünlenmemek gerçekten elde değildir.

    dünya siyasetinde söz sahibi gazetelere dönün de bir bakın; washington post, new york times, guardian, le monde veya bild'e. hangisi olursa olsun, köşe yazarlarının büyük bir bölümü; o gazetenin, o çizgi ve geleneğin yetiştirdiği çocuklardır. bir köşe yazarının bu gazetelerden her hangi birinden bir başkasına transfer olması, o ülkelerde en az bir bakanın görev değişikliği kadar büyük sansasyonlar yaratır.

    dönüp bakıyoruz milliyet'e; önce can okanar olayı, sonra can dündar'ın süresiz izne ayrılması ve şimdi de genel yayın yönetmeni derya sazak yerine fikret bila'nın bu göreve atanması.

    - bir gazete ile bu kadar oynarsanız boku çıkar!

    ali naci karacan gibi türkiye'de modern gazeteciliğin kuruluşu ve gelişmesinde kilometre taşı niteliğindeki bir kişiden, mevcut siyasi iktidarın dümen suyundaki bir tüpçüye kadar düştü sahiplik makamı.

    - ne yazık!
    0 ...