halen öğretmen çığırtkanlığı yapanlar var ilkokul sıralarının arkasına tebeşir atar kafa yapısıyla. çıkmış dingillerin dingili değişiğin biri; teknik öğretmenlerin liseden, teknik liselerden piştiğini söylüyor. lisede verilen eğitimin teknikerlik veya teknisyenlik başlangıç eğitimi dahi olamadığını kabul edemiyor. lisede verilen eğitim ile mühendislik eğitimini aynı kefeye koyacak cahilliklere imza atıyor. belli ki kuyruk acısı var. belli ki mesele sınavdan ziyade duygusal!
4 yıl eğitim alan teknik öğretmenler, teknik öğretmen yetisini kazanmış oluyorlar. bunu bir kere hazmedelim.
biz mühendislere 4 yılın sonunda 1 yıl daha okuyarak teknik öğretmenlik unvanı verileceğini duyursalar zerre umursamam ve yine karşı çıkarım. çünkü verilen eğitim sadece bir yılda verilmiyor 4 yıl boyunca veriliyor ve okul tamamlandıktan sonra da alınan eğitimin üzerine mühendislik inşası devam ediyor. eminim diğer mühendislerde benim gibi düşünüyorlardır üç aşağı beş yukarı.
biraz kendi mühendislik eğitimimden bahsedeyim. aslında öğretim demek daha doğru olacaktır. üniversite aslında öğretim verilen kurumdur. neyse bunu tartışmaya açmaya gerek yok... 1. sınıfın haricinde 3 yıl boyunca alanımızla doğrudan ilgili derslerde dönem projeleri yaptık. grup çalışmalarına yatkınlık kazanalım diye birlikte çalıştık. iş paylaşımını öğrendik her şeyden ziyade. projelerimiz fabrikalarda (üretim planlama, simülasyon, kalite yönetimi, yatırım değerlendirme, tesis planlama ve tasarımı, bakım planlama ve onarım, iş etüdü vb.), hastanelerde, yollarda, kurumsal şirketlerin yönetim ve pazarlama departmanlarında geçti. onaylandı, çoğu işletmede/kuruluşta uygulamaya kondu ve bu projelerden iş teklifi alan arkadaşlar oldu. toplamda 60 iş günü olan iki tane yaz dönemimizi yiyen stajlar yaptık. sonucunda bildiri, makale olacak lisans tezleri hazırladık.
peki teknik öğretmenlik?
bilemiyorum neyzen, hangi konuda farklı düşünüyoruz. 1 yıl eğitim ile mühendis olunmaz. yukarıda bahsettiğim ayrıntılı konular işte bu mühendislik yetisini kazandırıyor. sizdeki de öğretmenlik yetisi. sanki mesleğine saldırılıyormuş gibi düşünme ki öyle bir konu yok ortada. kendime de güvenim tam neyzen. diğer mühendis arkadaşların da korkuları yoktur eminim 'onların işini ellerinden alacaksınız' diye. 20 yaşında lisans, 22 yaşında master eğitimini tamamlamış, 2 yılı özel olmak üzere 3 yılı aşkın süredir bilişim sektöründe çalışan bir akademisyen mühendis olarak söyleyebilirim ki; your arguments aren't fucking invalid.