tonton amca diyerek tanım kısmınını geçiyorum. gerçektende öyle. samimi, sıcak ve sevecen birisi. sürekli aynı mekanlarda yanyana bulunmamıza rağmen bir türlü tanışma fırsatı bulamadık. dediğim gibi mütevazi, gösterişten kaçan giyimi, hal ve davranışları ile tam bir halk adamına benziyor.
dini yeterliliklerini dinci kesim bizden çok daha iyi bilir ama görünen o ki ihsan hoca o mahalle için yaşar nuriden başka birşey ifade etmiyor. Şunuda bilmek lazım Yaşar Nuri devletin adamıydı, islamcıları ılımcılaştırmak için kullanılıyordu. ama ihsan hocanın yaşar nuriden farkı ahmet hakan gibi islamcı camianın içinden çıkmış olmasıdır. Bu yüzden kendilerine karşı çok öfkeliler, senin gibi bir adam nasıl olurda bunu yapar durumundalar. Bu öfkelerininde kolay kolay geçeceğini zannetmiyorum.
politik eleştirisine gelince ihsan hocanın gezi hareketine inanılmaz bir faydası bulunmuştur. eğer antikapitalist-müslümanlar orada olmasaydı, tüm hareket çevreye duyarlı, kentli genç insanların hareketi olarak kalacaktı ama ihsan hocanın orada olması hareketin, halkın birinden kopmuş farklı kesimlerinin bir araya geldiği, gerçek bir halk hareketi-ittifakı olduğu, sadece avrupanın anladığı gibi kaba bir laik-islamcı çekişmesi olmadığı şeklinde algılanmasını sağladı. dincilerin büyük öfkeside bunla alakalı zaten. bununla beraber pratikte maalesef artık biririnden kültürel sınırlarla kopmuş laik ve antilaik kesimlerin aynı platformda olmasına vesile oldu. yeryüzü sofralarında bu deneyim zirveye çıktı. belki türkiyede ilk defa meydana gelen bir sosyal deneyim gerçekleşti. atesit, deist, alevi, oruçlu, oruçsuz ilk defa halil ibrahim sofrasında ekmeğini bölüşüp, dayanışmayı geliştirdiler.
Yeryüzü sofraları bir çok dinciye göre politik bir gösterişten ibaret olsada, hayatında ilk defa o iftar sofrasına oturan binlerce kişinin küçümsenmemesi gerektiğini düşünüyorum. bu sosyalist-laik kitlenin ilk defa dine yaklaşmasıydı. bununla beraber dini kavramlara aşina olmayan kesimin gülümseten naif hataları da oldu. örneğin iftardan hemen sonra hadi afiyet olsun diyen birini allah kabul etsin diye uyardı . Bugün genç neslin dinden uzak olmasının en büyük nedeni bu muhafazakar kesimin kadın düşmanlığı gibi bir çok gerici, modernizm karşıtı uygulamaları. Genç kesimde kendilerine bu tarz tepkiler gelincede ister istemez bu değerleri dalgaya vuruyorlar, saygı duymuyorlar. Eğer gerçekten dini değerlerinin yayılmasını isteyen birileri varsa bu da ihsan hoca gibi insanların sayesinde olacak abdurrahman dillipak gibilerin değil. Öbür türlü din hep eğitimsiz insanların arasında sıkışıp kalacak ve hiçbir zaman gerçek anlamda eğitimli kitleye ulaşamayacak. Gerçekten ulaşmasını istiyorlar mı ona da pek emin değilim doğrusu.
bize düşen görev ihsan hocaya desteğimiz her fırsatta belirtmek ve antikapitalist müslüman kitleyle ilişkimizi yararcılık perspektifinden çıkartıp gerçek ve derin birliktelikler kurarak, birbirimizi dinlemek, anlamak, tanımak.
gezi hareketi antikapitalist müslümanların kitleselleşmesine neden olur mu onu ileriki zamanlarda göreceğiz ama şu ana kadar olanlar bile antikapitalist müslümanların kitleselleşmesi için bulamayacağı bir fırsat yarattı. inşallahta bu hareket daha gelişir ve büyür.
ayrıca islamiyetin özündeki dünya malına değer vermeme ile sosyalizmin paraya ve maddi değerleri dışlaması, zaten ortak birliktelikler kurmamız için fazlasıyla yeterde artar bile.