Bu proje hiçbir sermaye grubunca desteklenmemekte, herhangi bir fon ya da sponsor bağlantısı bulunmamakta, tamamen dayanışma ilişkiler çerçevesinde yürütülmektedir.
SAVAŞ ÇEKiLiR ŞEY DEĞiL
2003 yılında küresel sermayenin ekonomik ve askeri saldırılarına ve tahakkümüne karşı, doğrudan ve pozitif eylemlilikten yana bir muhalefet anlayışıyla, sinemanın yalnızca belli bir kesimin işi ve uğraşı olan bir sanat değil, sunulan savaş gramerine karşı yeryüzünde kalıcı barışı dillendiren ve bu anlamda sinemayı hayatı dönüştürebilecek bir araç ve amaç olarak benimseyen anlayışın buluşmasının ortaya çıkardığı bağımsız, gönüllü ve özgür bir birliktelik olarak kendini ifade eden Barış için Sinema Kolektifi, 100 yönetmenin birer dakikalık `BARIŞ' konulu filmlerinden oluşacak toplam 100 dakikalık bir sinema/video projesini hayata geçirmişti.
%100 BARIŞ PROJESi yalnızca barışın sinemadaki 100'ü olarak kalmadı, aynı zamanda Türkiye'nin ilk ve tek ücretsiz ve herkese açık sinema kampını düzenledi ve bu kampta kamera, ışık, montaj seti gibi imkanları ortaklaştırarak, kısa filmcilerin buluşmasını ve barış filmleri hazırlamasını sağladı.
Projeye yollanan ya da kampta ortak üretilen toplam 100 film ilk olarak o yıl 1 Eylül Barış Günü'nde izleyiciyle buluştu ve ardından çeşitli festivallere katıldı ve ve özel gösterimlerle seyircilerle buluştu.
BARIŞ iÇiN SiNEMA 10. yılında, hala barış istiyor
Aradan geçen 10 yıl süresince hem bölgemizde hem de dünyada savaşların ardı arkası kesilmedi. Çünkü savaşlardan beslenenler bu 10 yıl boyunca daha da saldırgnlaştı. Yaşadığımız topraklarda 30 yıldan fazladır süren ve onbinlerce kişinin ölümüne neden olan savaş ortamının, günümüzdeki iktidar tarafından çözüm süreciyle beraber yen bir evreye geçmiş olmasına, silahların bir süreliğine de olsa susmasna rağmen, barış ortamının sağlanamadığı bir gerçektir.
Çünkü barış yalnızca silahların susması değil, kimsenin ne efendi ne de köle olduğu, paylaşma ve dayanışmayla örülü özgür bir dünyada mümkün olabilecek bir şeydir.
Biz sinemacılar, devletler ve şirketler tarafından belirlenmemiş, herhangi bir nedenle sınırlara ayrılmamış, bir dünyada yaşama isteğimizi göstermek üzere bir kez daha barış diyoruz.
Katılım:
Proje, herhangi bir ön koşula bakılmaksızın ve ayırımsız herkese açıktır. Projeye yollanacak filmler, hem teknik hem de konu ve içerik olarak değerlendirmeye alınacaktır.
Bu proje asla bir yarışma değildir, rekabet değil birlikte film üretme ve dayanışma amaçlanmaktadır.
Proje kapsamında her yönetmen kendi 1 dakikasını kurmaca, belgesel, deneysel ya da animasyon olarak hazırlayabilir. isteyen birden fazla filmle de katılabilir.
Filmler HD çözünürlükte hzırlanmış olmalı, barisicinsinema.net adresindeki katlım formuyla beraber öncelikli olarak siteye yüklenmeli, ardından sinema salonlarındaki gösterimler için belirtilen illerdeki Barış için Sinema noktalarına bırakılmalıdır.
Bu proje hiçbir sermaye grubunca desteklenmemekte, herhangi bir fon ya da sponsor bağlantısı bulunmamakta, tamamen dayanışma ilişkiler çerçevesinde yürütülmektedir.
2005 yılı barış için 100 film projesi filmleri de şu linkten izlenebilir: