öncelikle bu sınav için 2 yıldır çalıştığımı belirteyim, özellikle bu sınavda 1 - 1,5 yıldır profesyonelleşme yolunda emin adımlarla ilerleyerek çalıştım, yaz tatilleri dışında -o da 1 bilemedin 2 ay sürüyordu- her gün soru en azından 90-100 soru çözdüm diyebilirim. bunları niye anlatıyorum? çünkü "fazlasıyla çalıştım." diyebilmek için...
her neyse, bu kısa tanıtımdan sonra sınavı değerlendirirsem:
evet zordu; hatta geçen senelere göre zordu, geçen seneleri geçmişim 1 yıl önceki sınav bunun yanında devede kulak kalır türdendi; ama abartıldığı kadar da yapılmayacak bir sınav değildi. hoş, en zor olan sınavlarda -türkiye geneli ihtiyaç denemeleri mesela- toplamda en çok 10 - 15 arasında boş bırakırdım yaptıklarımdan da 5 10 yanlış çıkardı bir şekilde netler 120 netin altına düşmezdi, her neyse işte bu sınav da bu türkiye geneli denemesi gibi zor oldu, 120 değil de 126-127-128 hatta 130 net alsam 3 de göbek atarım. normal denemelerde netler 140'lar 150'ler havada uçuşurken bu sınavda 130 net çıkarsam allah'a her gün şükür duası edicem.
o değil de sorular sitede yayımlanmayacakmış sanırım, bundan sonra insanlar neyi referans alıp soru hazırlayacak çok merak ediyorum. bir de madem bu kadar kaliteli sorular hazırlayacaksın ösym buna itirazım yok hatta çok da iyi oluyor, -çalışan kazanır- o zaman böyle bir elin parmağını geçmeyen yayınlar dışındaki yayınların uyduruk sorularıyla insanlar zaman kaybedeceğine sınav yapan olarak bu çalışan insanlara çıkabilecek sorular bunlar ya da çıkabilecek soruların konuları alın bu kaynaklarımızdan çalışın deyip uyduruk yayınların kitaplarını alacağına ösym'nin kendi hazırladığı kitaplardan çalıştırması gerekir. sen hem kaliteli sorular soruyorsun hem de bu kadar kişinden üstün performans bekliyorsun ama ne hikmettir ki bunca yıl bir tane hazırlık kitabı çıkartmıyorsun.
şimdi, benim isteğim mantıksız mı? hayır, sen bana bir şeyler ver ki ben de sana çözerek karşılığını vereyim. adamlar, sürpriz sorular hazırlıyor sonra da öğrenciden çözmesini bekliyor.
son olarak dgs konusunda uzman birinin yazısını sizlerle paylaşarak bir nebze su serpmiş olurum.
"Öncelikle Sınava giren tüm adaylara geçmiş olsun diyoruz.
Bu sene gerçekleşen sınav beklediğimiz şekilde, önceki yıllar DGS lerinden daha zor olmuştur.
Şu anki verileri incelediğimizde (sınavdan çıkan ve geçen seneki sınava da girmiş adayların değerlendirmesidir bu veriler) ham verilerle şunu söylemek yanlış olmayacaktır...
Ama öncelikle herkesin bilmesi gereken birkaç temel noktayı aydınlığa kavuşturalım.
Bir adayın DGS puanı hesaplanırken hangi işlemler yapılır. Bunu birçoğunuz maalesef bilmiyorsunuz.
DGS sınavında nasıl bir puan alacağınızın tek belirleyicisi netleriniz ve ÖBP niz değildir. Netleriniz Testlerin Türkiye ortalaması ve standart sapmalarıyla beraber değerlendirilerek standart puanlara dönüştürülür ve sonuçta sizin DGS yerleştirme puanlarınız:
Sayısalcı için : adayın DGS say standartpuanı*3 + Adayın DGS söz standart puanı*0,6 + Adayın ÖBPsi*0,6
EA cı için : adayın DGS say standartpuanı*1,8 + Adayın DGS söz standart puanı*1,8 + Adayın ÖBPsi*0,6
Sözelci için : adayın DGS say standartpuanı*0,6 + Adayın DGS söz standart puanı*3 + Adayın ÖBPsi*0,6
şeklinde belirlenir.
Adayın netlerinin standart puana dönüştürülme işleminde Türkiye ortalaması ve testin standart sapması ne kadar küçükse adayın elde edebileceği standart puan o kadar büyük olur.Standart sapma sınavın zorluğundan bağımsız bir veridir. Standart sapmanın küçülmesi sınava giren adayların homojenliğiyle mümkündür. Sınava giren 150 binin üzerindeki adayın homojenitesinin 2012 ile karşılaştırmasını yapacak veri elimizde bulunmadığı için bizim şu an bu sınavla geçen yılla karşılaştırdığımızda ne gibi durumlar ortaya çıkabiliri sadece sınavın zorluğu ve bunun Türkiye ortalamasına etkileri üzerinden yapacağım.
1- matematik testinde 2010 dan beri düşen Türkiye net ortalaması tarihin en düşük seviyesinde gerçekleşecek gibi gözükmekte. 2010 da 29,5 2011de 25 2012de 19,5 olan matematik test ortalaması 2013 DGS sonucunda 15 i görürse şaşırmayacağım türkiye ortalaması düşecek ve matematik testinin standart puanı. yükselecektir (yani aynı sayıdaki matematik neti 2012 ye göre daha büyük puan getirecek)
2- Türkçe testinin Türkiye ortalaması geçen yıl 40 idi( ancak bunda testteki 4 sorunun iptal edilerek her adaya doğru hanesine yazılmış olmasının etkisi de vardı).. bu sene matematiğin bunca zor algılanması bir çok adayın Türkçe testine bakma şansını azalttığı için geçen seneye göre zor algılanmazsa bile Türkçe test ortalamasının 2013 DGS de 33-35 aralığında olacağını tahmin ediyorum.
3- Buradan yapacağım değerlendirme gerekçeleriyle. şöyle olacaktır(ortalamalar dediğim aralıklarda gerçekleşirse)
a. Sayısal puan türünde geçen sene bir aday ful say ful sözel ve 80 öbp ye sahipken alabileceği maksimum puan 328,5 iken bu sene bu şekildeki bir adayın alacağı puan 335 lerin üzerine çıkacaktır. Dolayısıyla geçen yıl alınan en yüksek puan 323 iken(bu adayın ya öbp de eksiği vardı yada testlerden ful yapamamıştı) ve bunu alan say Türkiye birincisiyken bu sene 323 ü almış aday belki 20. belki 50. olabilecek. şimdi artık anlaşılır gelecektir. sayısal puan türünde ünüversite taban puanları artacak sözüm
b. Ea ve sözel için de ortalamalar düşeceği için üniversite taban puanlarının yükseleceğini rahatlıkla söyleyeiirim.
c. Sınavın zor gelmesi ve ortalamaların böyle düşecek olmasının en temel sonuçlarından biri ÖBP nin sınav içerisindeki ağırlığının azalması yönündeki etkisidir.. ilk başa dönüp puan hesabının nasıl yapıldığını tekrar incelediğinizde ÖBP nin değişmediğini çarpanının da değişmediğini .. ancak sayısal ve sözel standart puanlarının değişken olduğunu göreceksiniz. 2009 yılında Türkiye mat ortalaması 36 türkiye sözel ortalaması 44 idi o sene bir sayısalcının alabileceği maksimum puan 293 idi . o zamanda okuldan alınabilecek en yüksek puan 80*0,6= 48 idi şimdi de 48 2009 da ÖBP nin toplam alınabilecek puandaki payı 16,4 iken 2013 DGS de 14,3 e kadar düşmekte.Bu ne demek 2009 da 2010 da bir aday düşük öbp ile çok iyi bir üniversiteye girme şansı yok iken artık 50 öbp ile bile iyi netler bırakıldığında odtü Boğaziçi itü mümkün olabilmekte. Demem o ki öbp nin ağırlığı geçen seneden az olacaktır..aöbpsi düşük adaylar için şans olmuştur.
Son olarak lütfen deneme sınavına göre az net yaptığınız için üzülmeyi bırakın .ve sakın yapmış olduğunuz tahmini netleri dikeygecis.org taki puan hesaplama motoruna girerek istediğiniz üniversitenin geçen yılki taban puanlarına ulaşamadığınız için üzülmeyin. çünkü baktığınız ve karşılaştırdığınız şeyler elmayla armut gibi farklı şeyler.
Bizler Sonuçlar açıklandığında da tercihler de de yanınızda olup sizleri en doğru şekilde yönlendireceğiz."
yani demek istiyor ki, parayı düşünelim, enflasyon çok olunca paranın değeri nasıl ki azalıyorsa deflasyon olunca da paranın değeri nasıl artıyorsa işte sorular zorlaşınca netler de azalacağından geçen sene 145 netle girilen yere belki de 135 hatta 130 net ile girilecek, ha bir de inanılmaz bir yığılma olacak gibi de geliyor bana.
Sonuç olarak moralinizi bozmayın, ümidinizi yitirmeyin, hiç belli olmaz...