behçet hastalığı

entry32 galeri
    1.
  1. ilk kez 1937 yılında bir Türk doktoru olan Hulusi Behçet tarafından tanımlanmıştır. Tıp Dünyasında bir Türk doktoru tarafından tanımlanan nadir hastalıklardan birisidir.
    Behçet hastalığının en tipik özelliği, ağızda tekrarlayan aft adı verilen yaralar olmasıdır.

    hastalığın genel belirtileri şunlardır;
    1-ağız içinde tekrarlayarak çıkan aftlar
    2-genital bölge yaraları
    3-deri de çıkan lezyonlar
    4-göz ün arka ve ön kısmında çıkan üveitler
    5-eklem ağrıları ve eklemlerde şişlikler.

    kesin bir tedavisi olmayıp halen çalışmalar devam etmektedir.hastalığın ileri safhalarında göz tutulumlu hastalarda kalıcı körlük sıklıkla olmasada vardır.

    Behcet hastalığı daha çok 20-30 yaşlarda ve erkeklerde görülür. Türkler, Araplar, Yahudiler, Ermeniler ve Japonlarda daha sık görülür. Behçet hastalığının en karakteristik özelliklerinden birisi ataklar halinde seyretmesidir. Yaşla birlikte hastalığın aktivitesi azalır. Behçet hastalığının nedeni bilinmemektedir. Tedavi hastalığın etkilediği organa göre değişir. Tedavi kesinlikle doktor kontrolünde yapılmalıdır. Genetik biliminde sağlanacak gelişmeler Behçet hastalığının tedavisinde yeni ufuklara yol açacaktır. Behçet hastalığının en tipik özelliğinin ağızda tekrarlayan yaralar olduğu unutulmamalı ve bu yakınmaları olan hastaların mutlaka Behçet hastalığı yönünden araştırılması gereklidir

    Aslında bu bir hastalık değil sendrom dur. anlaşılabilir olması açısından hastalık diye tanımlanmıştır.
    8 ...