islama göre değildir, takvimi hazırlayanların hatasından kaynaklanır. açıklayalım:
günümüzdeki takvimlerde "imsak" başlığı altında yazan saat "astronomik tan" saatidir. astronomik tan güneşin ufka 18 dereceden yaklaşmasıyla başlar ve yeryüzünde bulunduğunuz noktadan 400 km yukarıda oluşur, ufuk henüz karanlıktır. takvimlerimizdeki "imsak" hesaplanırken bunun esas alınması yaklaşık bir saat daha fazla oruç tutmamıza sebep olmaktadır. onu da açıklayalım:
ayette şöyle söyleniyor: Fecrin ak çizgisi kara çizgisinden sizce, tam seçilinceye kadar yiyin için. (2/187)
gözdüğünüz üzere takvimlerimizde yazan imsak vaktinin üzerine yaklaşık bir saat daha yiyip içebiliriz. burada bahsedilen tan ise "imsak tanı" "fecr-i sadık" ya da denizci tabiriyle "rasat tanı" olarak adlandırılır. yoğunlaşan güneş ışınlarının doğu ufku boyunca yayılarak net bir görüntü verdiği andır. yoğun ışınlar, ufkun üst tarafında beyaz bir hat oluşturur. gözlemci ile ufuk arasındaki kara parçası ise siyah bir hat gibi gözükür. güneş bu sırada ufkun 10 derece altında olur.
bu hata sebebiyle kimi din adamlarına göre takvimlerimizdeki imsak vaktine göre okunan ezan ve buna göre kılınan sabah namazlarının da farz sabah namazı yerine geçmemekte, gece namazı olmaktadır.