türkiye deki kumsalları görünce şok olmak

entry6 galeri
    3.
  1. Ülkemizin hemen her denizinin kıyısına giden aklı başında insanların yaşayacağı şok durumu.

    Şok olma nedeni;

    'Sahil şeridinde yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabilir.'

    http://www.mevzuat.gov.tr...arch=&MevzuatIliski=0

    Bir kamu malı olarak kıyı, sahil şeridi;

    http://www.turkhukuksitesi.com/makale_511.htm

    A- Tabiî Mallar Açısından: Akarsular, göller, kıyılar, sahiller bu doğal niteliklerinden dolayı kamu malı sayılırlar.Ayrıca bilim, kültür ve sanat eserleri de bu nitelikleri dolayısıyla kamu malı sayılırlar.Bu tür malların, kamu malı haline gelmesi için ayrı bir idari işlem yapmaya gerek yoktur.

    a) Kamu Mallarının Türleri

    (1) Sahipsiz Mallar

    Sahipsiz mallar herkesin doğrudan doğruya ortak yararlanmasına doğal nitelikleri gereği açık olan mallardır.

    insanların bu malları ortak kullanmaları için tahsis işlemine (idari) gerek yoktur. Medeni Kanunun 715 inci maddesinde; “Sahipsiz yerler ile yararı kamuya ait mallar Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Aksi ispatlanmadıkça, yararı kamuya ait sular ile kayalar, tepeler, dağlar, buzullar gibi tarıma elverişli olmayan yerler ve bunlardan çıkan kaynaklar, kimsenin mülkiyetinde değildir ve hiçbir şekilde özel mülkiyete konu olamaz” denilerek, sahipsiz malların neler olduğu belirtilmiştir. Buna göre; tarıma elverişli olmayan yerler, kayalar, tepeler, dağlar ve onlardan çıkan kaynaklar sahipsiz mallardır.

    A- Sahipsiz Mallar: Üzerinde mülkiyet kurulmaya elverişli olan ancak, şimdiye kadar üzerlerinde mülkiyet kurulmamış mallar, sahipsiz mallar olarak adlandırılır.[9]Bu tür mallar, herkesin ortak yararlanmasına açıktır.Taşınmaz mallar açısından mümkündür.
    Sahipsiz mallar için kullanılan “sahipsiz” sıfatı, özel hukuk anlamında bir sahipleri bulunmadığını belirtmek maksadıyla kullanılmaktadır.Bu tür malların nihai sahibi, devlettir.
    Bu tür mallara örnek olarak, özel mülkiyet altında bulunmayan kayalar, dağlar, tepeler, kıyılar, ormanlar gösterilebilir.

    Çeşitli kaynaklardan doğruluğunu araştırıp, incelendiğinde daha net görülecektir ki

    Sahil şeritlerindeki yapılaşma, kanunlarla örtüşmemektedir.

    Türkiye kumsalları uygun olmayan imar politikaları ve kaçak yapılara izin verilmesi ile beton yığınları tarafından işgal edilmiştir.

    Günümüzde, kıyılarımızın en güzel yerlerinde denize sıfır villa, otel tesis... vb.. yapılar yüzünden insanlarımız çoğu zaman rahatça kıyıdan yararlanamamaktadır.

    Kanunlar kıyıları korumaya çalışırken, kanuna aykırı yapılara izin veren yönetimler, kıyıları bu günkü acınası hale getirmişlerdir...
    0 ...