14. asırda Kayseri'de Eratna devletini kurmuştur. Eniştei, timurtaş'la Ebu Said Bahadır Han adına Kayseri'yi yöneten Alaaddin Eratna, Timurtaş'ın burayı terketmesi üzerine, Kayseri'nin yönetimini tek başına üstlenmiştir. Alaeddin Eretna, bu sırada Karamanlılar'ın Kayseri'yi işgal ve itthakına karşı çıkmış ve 1343 yılına kadar ''Emir'' olarak idare ettiği kayseri'de bağımsızlığını ilan edip ''Melik'' olmuştur.
Kayseri'de iktidarı sırasında kendi adına para bastıran Alaeddin Eratna, o devirde ''Köşe Peygamber'' unvanıyla anılıyordu. Bastırdığı paranın bir yüzüne, Kelimei Tevhid'i, çevresine Dört Halife'nin adını, arkasına ise, ''muhammed Eretna, Es Sultan Ul'azam, Gıyas'üd-dünya ve ed-din Halled alllahu Mülkehü, duribe Kayseri'ye'' ifadesini koydurmuştur ki, bununla şöyIe demektedir. (Muhammed Eretna, ulu Sultan, dünya ve dinin koruycusu, Allah onun mülkünü ebedi kılsın. Kayseri'de darbedildi.) Bu paranın 1348'de basıldığı tespit edilmiştir.
Alaeddin Eretna, 1352 yılına kadar Konya'yı başkent yapan karamanlılarla mücadele etmiş ve sonunda esir düşmüştür. Hapsedildiği yoldan kaçmışsa da, iktidarını koruyamamış ve sonunda vefat etmiştir. 1352 yılında vefat eden Alaeddin Eretna, kendisi için yaptırdığı Köşk dağındaki türbesine defnedilmiştir. 1345 yılında yaptırdığı imaretiyle türbesi bugün ayaktadır. Kendisinden sonra yerine oğulları Ali ve Cafer beyler geçmişlerse de, bunların saltanatı da uzun süreli olmamış ve 1937 yılında Kayseri'deki Eretna'lılar Saltanatı sona ermiştir.