türkiye de özel kesimin din eğitimi verememesi

entry6 galeri
    4.
  1. nihayetinde savunulmayan yasaktır.

    ben kendi devletçi düşünce felsefemle neden yasak olabileceğine dair fikir yürüttüm. ancak neden yasak olduğuna yönelik soruların muhatabını herkesin bilmesi gerekir.

    madem din eğitimi yasak o zaman biraz geriye gidip din ve dini konularda iktidarların ve iktidarlar üzerindeki güçlerin tutumlarına bakalım. bundan sonra Türkiye'de özel kesimin dini eğitim vermesi neden hala yasak bir cevap alabiliriz.

    tsk'nın hükümetler üzerinde bariz etkilerinden yola çıkarsak türkiyede 2010'a kadar en büyük tehditlerden birisi irtica idi. hepimiz çok iyi biliriz ki -en azından ben öyle biliyorum- irtica ile en çok mücadele eden kurum tsk olmuştur. kırmızı kitap diye adı geçen kitapta 2010'a kadar yerini korumuştur.

    2002'den beri başlayan akp sürecinde tsk'nın ne denli güç kaybettiğini söylemeye gerek yok sanırım. şu an ise tamamen üst kadro AKP'ye paralel yürümekte.

    irtica nedir lan diyen olacak olursa, onlara da şöyle bir basit açıklama yapmak mümkündür. kelime anlamı gericilik olsa da Türkiye'de tamamen dinsel boyutta gericilik anlamına gelir. neyse.. öze geçecek olursak. bu açıdan bakıldığında irtica gibi bir tehditle savaşan bir ülkede özel kesimin dini okullar açması sakıncalı görülmüş olabilir.

    Gel gelelim 2010 son çeyreğine. akp hükümeti 2010 ekim ayında "irtica"yı tehdit olmaktan çıkardı. yani bana göre özel kesimin dini okul açmasında bir sakınca kalmadı. ama buna rağmen akp neden hala izin vermiyor sorusunu sanırım akpliler cevaplamalı. akp'nin görünen ve görünmeyen siyasi felsefesini biliyoruz hepimiz.

    herhalde ruhban okulu değildir bu yasağı meşru kılan.
    0 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük