türk dil devrimi

entry15 galeri
    8.
  1. osmanlı türkçesini ancak alfabe düzeyinde bilenlerin hatta belki onu bile bilmeyenlerin saçma sapan şekilde savunduğu. nereden duyduysa bir "eliften başka adam akıllı seslisi yok" duymuş, onu sallayıp duruyor.

    şimdi asıl konuya dönelim.

    milli edebiyat döneminde başlayan hareket türk dil hareketlerinin temelini teşkil eder. bu harekete göre, "türkçeleşmiş olan türkçedir" anlayışı vardır. tasnifcilik reddedilir. yani, kime sorarsan sor anlamı bilinen kelimeler artık türkçe kabul edilmiştir. ayrıca "türkçeleşmiş türkçedir" mantığının bir boyutu daha var. biz arapça ya da farsçadan aldığımız kelimeleri kendi dil yapımıza uydurarak aldık. osmanlı türkçesinde yazılışları orjinal dilindekiyle aynıdır fakat aynı kelimeyi bir arabı bir de türke okutsanız muhtemelen arap türk'ün dediği anlamayacaktır. "bunlar arapça kullanmayalım" dediğin kelimeleri bir araba söylesen sıfatına mal mal bakar.

    hareketin diğer önemli noktaları, arapça-farsça gramer ögeleri türkçeleştirilmiştir. mesela o ters tamlamalar gibi. istanbul türkçesi esas kabul edilmiştir.

    bunların dışına çıkmak gereksiz hareketler olur. türkçe hakkında en mantıklı ve başarılı çalışma budur. günümüzde de aynı hareketi batı dillerinden yerleşen kelimeler için yapmalıyız. aksi takdirde bunlar dilimize yerleşecek ve ileri nesillerde türkçe kabul edilip "türkçeleşmiş türkçedir" anlayışıyla benimsenecektir.
    0 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük