tutankhamun

entry56 galeri
    34.
  1. iv. amenhotep ya da değiştirdiği adıyla akhenaton ile nefertiti'nin (?) oğludur. 9 yaşında babasının ölmesi üzerine kızkardeşiyle evlenir ve tahta çıkar. babasının verdiği adı tutankhaton'dur, "aton'un yaşayan sureti" anlamına gelir. babası geleneksel mısır politeizmini bırakarak sadece güneş tanrısı aton'a inandığı bir din benimser. bu olay mısırı iç savaşa sürüklemiştir. ismindeki aton buradan gelmektedir. fakat babası öldükten sonra her çocuk kralın ortak kaderini yaşar ve birileri tarafından kullanılır ve tekrar politeizme dönülür, adını da "tutankhamun" yani "amun'un yaşayan sureti" olarak değiştirir.

    üstün başarıları yoktur ancak mısır tarihinde önemi politeizme geri dönüşün onun devrinde yaşanmasından kaynaklanır. günümüzdeki önemi ise, el değmeden bulunan tek mezar ona aittir. mezarı aşırı cömert bir şekilde donatılmıştır. kendi lahitinin yanında iki adet minyatür lahit bulunur, bunlar çocuklarına aittir ve bu iki fetüs mumyasının benzerleri dahi yoktur. fetüsler ilk açıldıklarında çok iyi durumdayken bugün paramparça bir haldedirler.

    sol ayağında genetik bir bozukluk vardır. bu sebeple baston yardımıyla yürümektedir. tüm firavunların bastonu vardır ancak tutankhamun tam bir baston koleksiyonuyla gömülmüştür ve uçları incelendiğinde ağırlık verilerek kullanıldığı görülür.

    ölümü tam bir muammadır. başının arkasında bir delik vardır, sol dizinin biraz üzerinde feci bir kırık, sol ayağında hasar vardır. aynı zamanda sıtmanın en tehlikeli türüne yakalanmıştır. tüm bunlar ölüm sebepleridir. kimisi başına vurularak öldürüldüğünü, kimisi antik bir araba kazası sonucu düşerek öldüğünü, kimisi tüm bu yaralanmalar ve sıtmanın birleşimi sonucu öldüğünü söyler. fakat kesin olan tek bir şey vardır ki o da lüksor'dan uzakta öldüğüdür. çünkü cenazesi iki kez reçinelenmiştir, birincisi hemen ölümünün ardından, ikincisi ise detaylı mumyalama işlemi esnasında.

    ayrıca tüm mumyaların aksine kalbi yoktur. mısırlar kalbin diğer dünyada batıya giden zorlu yolda onlara rehber olacağına inanarak diğer tüm organları çıkarıp kalbi bırakırlardı.
    2 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük