lisansüstü program derecesi dahilindeki bir yüksek lisans türü. diğeri için; (bkz: tezsiz yüksek lisans)
yükseköğretim kurulunun (bkz: yök) temel yönetmeliği (bkz: lisansüstü eğitim ve öğretim yönetmeliği) baz alınarak, üniversiteler müfredatta küçük değişiklikler yapabilirler. ama genellikle 7 adet ders + seminer + uzmanlık alan dersi ve yüksek lisans tezinden oluşan bir katalog yapısına sahiptir.
bu programlara girişte temel şartlar: üniversitelere göre alt limiti değişen ales, yabancı dil sınavı ve lisans akademik ortalamasıdır. bazı üniversiteler yabancı dil puan yeterliliğini girişte şart koşmaz lakin teze başlama aşamasında isterler.
ayrıntıları geçersek ileride akademik kariyer isteyen birisi tezsiz program yerine tezli programı tercih etmelidir.
diğer yandan burs şartları şöyle değerlendirilecek olursa; başbakanlık bursu için başvuru yapılabilir (çalışmıyor olmak temel şart idi sanırım). bir diğeri yüksek lisans tezi yapılmaya başlandığında danışman hoca ile tübitak projesi yapılıp oradan burs sağlanabilir ki tatmin edici bursları vardır. diğer yandan alanla ilgili olarak bakanlıklarda bazı çalışmalara tam zamanlı ve/veya kısmi zamanlı çalışılarak alınabilir. veya torpil bulunarak bir şirketten alınabilir.