hannibal'ın bergama krallığı ile yakın bağlar kurduktan sonra suriye ve ardından girit adasına giderek, romayı yıkılma noktasına getirecek bir dizi savaşa giriştiği bilinir. hatta "romayı yıkılmanın eşiğine getiren tek kumandan" olarak kayıtlara geçmiştir.
bir ara eski adıyla nikomedya yeni adıyla izmit'e geldiği söylenir. hatta burada kendisini romalılar bulamasın diye, tünel inşaa ettiği dahi söylenir.
ölümü de burada olur kumandanın. romalılar her şeyi bitmiş bir hannibal için bile ölüm fermanı çıkarırlar. bu sözünü ettiğim tünelden kaçmak ister ama hizmetçileri ona; "her yer tutuldu beyzadem" deyince kendisi de, " roma, her şeyi bitmiş bir koca ihtiyarın ölümünü bekleyemiyor. onları fazla bekletmeyelim" diyerek, yüzüğündeki zehri içerek esir olmaktansa, intiharı yeğleyerek ölmeye karar verir.
hannibal'ın mezarının da kocaeli sınırları dolayında olduğu söylencesi vardır. muhtemel ki, gebze, dilovası, hereke gibi bir belde de son nefesini vermiştir. hatta adına gebzede sembolik bir anıt bile vardır. tabii, romanın kendisine kök söktüren bu adam için anıt mezar yapmasını beklemek absürd olurdu zaten. adamın ve kalan kartacalıların korkusundan, tüm kartaca şehrinin yağmalanıp bir daha ekin ekemesinler diye tüm tarla ve arazilerin kireç dökülerek yakıldığı bile kayıtlarla vakiidir.