türkiye nin cumhuriyeti haketmemesi

entry2 galeri
    1.
  1. --spoiler--
    Cumhuriyet, hükümet başkanının, halk tarafından belli bir süre için ve belirli yetkilerle seçildiği yönetim biçimidir. Egemenlik hakkının belli bir kişi veya aileye ait olduğu monarşi ve oligarşi kavramlarının zıttıdır.

    Cumhuriyet kelimesi Arapça kökten 18. yüzyılda Osmanlı Türkçesinde türetilmiş bir isimdir. Arapça cumhur kökü "bir araya toplanma, topluluk oluşturma", bu kökten türeyen cumhūr ise "cemiyet, toplum, kamu" anlamına gelir. 18. yüzyıl Avrupa'sında monarşi ile yönetilmeyen Hollanda, isviçre (ve 1789 Devrimi sonrasında Fransa) gibi ülkeleri tanımlayan Latince respublica ile Fransızca république sözcüğünün Türkçe çevirisi olarak benimsenmiştir.
    Latince res publica klasik kullanımda "kamusal olan" anlamındadır. Bir topluluğa onların birleştirmek suretiyle halk olma özelliğini kazandıran, kamusal nesne anlamına gelir. Bu hal monarşiye karşı, devlet başkanının halk tarafından seçildiği ve halk iradesince meşrulaştırıldığı devlet şekli anlamında kullanılmıştır. Osmanlı Devletinde cumhuriyet fikri ilk kez 1870'li yıllarda Genç Osmanlılar ve Mithat Paşa tarafından (açıkça savunulmaksızın) tartışılmıştır.
    --spoiler--

    tanımdan da anlaşıldığı gibi türkiyede cumhuriyet kavramı tam oturtulamamıştır. prosedür gereği hükümet halk tarafından seçilmektedir fakat hükümet bütün halka değil belli bir kesime hitap etmektedir. oysa ki cumhuriyet halk bütünlüğü demektir. ihsan eliaçık'ın da açıklamasında dile getirdiği gibi, gezi parkında gezi parkı cumhuriyeti kurulmuştur, halk birlik içerisindedir. bu cumhuriyet türkiyenin %50 sini temsil etmektedir. beden olarak orda olamasalar da yürekleri orda olan insanları temsil etmektedir. fakat türkiye cumhuriyetten bir haber, tek bilek, tek yürek olmaktan çıkmış, faşizmle, komünizmle, hatta islamın, siyasi bir terim haline getirilmiş olan muhafazakarlıkla, yetmiyormuş gibi etnik köken ayrımlarıyla, cumhuriyetin izini bile taşımayan bir ülke haline gelmiştir. bunun sebebi başta ülke üzerinde oynanan oyunlar, devamında kendi çıkarlarını düşünen başlardır. tabi özünü unutan biz türk milletinin de hatası büyüktür. işte bu yüzden türk milleti cumhuriyeti hak etmemektedir. cumhuriyetin kıymetini bilmemektedir. atatürk ün allah ın izniyle beraber bize sunduğu bu mükemmel nimeti hak edecek hiçbir şey yapmamaktadır. elbet te fikir çatışmaları olacaktır fakat bu fikir çatışmaları cumhuriyeti sarsacak seviyede, cumhuriyeti geriletecek iki ihtilale sebebiyet verecek şekilde olmamalıdır. hatta bir üçüncüsüne zemin hazırlayacak kadar hiç olmamalıdır. fakat bu noktalara gelmiş bir millet, cumhuriyeti asla hak etmemektedir. bu gidişle ortada bir cumhuriyetin kalacağını da sanmıyorum. bu sözlükteki başlıklardan bile anlaşılabiliyor. sonuçta sözlük ülkeyi yansıtıyor. çünkü burda fikir beyan eden herkes bu ülkenin vatandaşı.

    (bkz: otuz kupona alınmadı bu vatan)
    bu bir ülkücü şiiri değil türk şiiridir. 10 dakkanızı ayırıp okuyun. dinlemeyin, fon müziğinden etkilenme ihtimali vardır. kendi sesinizle, kendi yorumunuzla okuyun. belki başlık daha anlaşılır olur.

    ben mi? ben bir türküm. hiç bir siyasi görüşü olmayan, cumhuriyeti, demokrasiyi, refahı, huzuru, çağdaşlığı, hiç kimsenin etliye sütlüye karışmadığı, modern bir ülkede yaşamak isteyen, atatürkçü** bir türk.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük