--spoiler--
Türk halkları ulusal savaşa gönülden destek veriyorlardı. istanbul Üsküdarda Sultantepe semtinde Özbekler Tekkesi adıyla bir tekke oluşturmuşlar ve bu tekkeyi Anadoluya silah ve insan geçirmek için üs olarak kullanmışlardır. Anadoluya geçmek isteyenler bu tekkeye gidiyor ve Anadoluya geçirilmelerini istiyorlardı. Mehmet Akif Ersoy, Kurtuluş Savaşının Halide Onbaşısı olan Halide Edip Adıvar, hatta Atatürkün yakın silah arkadaşı ismet inönü bu tekkenin sayesinden Anadoluya geçti diye söylenmektedir.
Buhara Cumhuriyeti de diğer Türk toplulukları gibi Anadoludaki savaşa gönülden destek vermişlerdir. Sakarya zaferi ile diplomatik ilişkiler ve yakınlaşma çabaları birden bire hızlanmıştır. Bu hızlandırma sonucu Buharadan Ankaraya bir kurul yola çıkmıştır. Sakarya zaferinin onurunu paylaşmak ve siyasi ilişkiler kurmak için bir kurul oluşturulmuş ve Türkiyeye gönderilmiştir. 1921 yılının aralık ayında kış şartlarının zorluğuyla yanlarındaki yükleriyle kurul Batuma ulaşmış, buradan bir gemiye binerek deniz yoluyla devam etmişlerdir. Kurul iki kişiden oluşuyordu. Bunlar Elçi Recep Bey ve maslahatgüzar Naziri Bey adlı iki kişiydi.
Zorlu yolculuğu engellere karşı sürdüren Recep ve Naziri Beyler 1921 yılının son günlerinde inebolu Rıhtımı üzerinden Anadoluya ayak basmışlardır. Gelmesi beklenen kurulu inebolu Kaymakamı ismail Hakkı Bey karşılamış ve inebolunun tek oteli olan Şeref Oteline yerleştirmiştir. Burada bir iki gün konaklayan kurula ismail Hakkı Bey, Anadolu topraklarını bilmedikleri için bir refakatçi görevlendirmek istiyordu. ismail Hakkı Bey, genç ve dinamik yapılı Enver Behnanın (Şapolyo), Türkiyenin değer verdiği bu kurula en iyi rehberlik yapacak kişi olduğunu düşünerek onu yanına çağırdı. Kurulu Ankaraya götürmesini ve onlara refakat etmesini istedi. Ardından kurul üyeleri ile tanıştırdı. Kurul üyeleri kendileri ile tanıştırılan genç, neşeli ve idealist Enver Behnan Beyi çok sevmişler ve ertesi gün yola çıkmak üzere sözleşip ayrılmışlardır. Kararlaştırılan günde yola çıkılmıştır. Günlerce süren yolculuktan sonra Kastamonuya varılmıştır. Kışla önünde kurulu istiklal Mahkemesi Reisi ve Saruhan Mebusu Mustafa Necati Bey ile mahkeme üyelerinden Nebizade Hamdi ve Çankırı Mebusu Neşet Bey karşıladılar. Mustafa Necati Bey de tamda bugünlerde Ankaraya gitmek üzere hazırlık yapıyordu. Kurul üyelerinin gelmesiyle Mustafa Necati Bey ve arkadaşları kurula katılarak birlikte Ankaraya gitmeyi kararlaştırdılar.