doğru sistem olmasına doğru sistemdir de on beş altı puan getirenlerin ortalamaya katılamaması gibi bir saçmalık var. işte o zaman bu işin pek çan eğrisine benzer yanı kalmıyor.
hadi sınava girmeyenleri ortalamaya katmazsın bunu anlarım amma velakin okududuğun bölüm üniversitenin en ağır bölümüyse ve hele ki sınıfın yarısının not ortalaması on beş ve altında kalıyorsa sen bu sınıfın yarısını adam yerine koymamış oluyorsun güzel kardeşim. zaten sınıfın yüzde on on-on beş lik bir kısmının sosyal hayatı yoktur ve sınav dönemleri haricinde bile gece gündüz nefes almadan ders çalışmaktadırlar. ve işte bu üç beş adam sınıfın ortalamasını uçurur, geri kalan kısmın çoğunluğu da on beşin altında kaldığından dolayı işte bu bahsettiğim ders çalışmaktan kafayı uçurmuş beş on kişi senin geçme notunu belirlemiş olur.
genelde hocalar da daha çok öğrenciyi bağlayan konularla pek alakadar olmadıklarından sanırlar ki, zaten sınıfın yarısı kalıyor, yarısı geçiyor. o zaman ben de geçireyim bir güzel onlara diyerek, bizim yüksek lisans öğrencilerine sorup da onların bile yapamadığı soruları sınavda önümüze koyarlar.
bu bahsettiğim adaletsizliği esas alarak normal ortalaması 21 olan bir dersin çan eğrisi sistemi ortalamasına göre 42 çıkması bunun en güzel örneklerindendir. çan eğrisi sistemi bazı bölümlerde sanıldığı gibi yarısı kalır yarısı geçer değil, aksine alayı kalır sistemidir.