Teknik öğretmenler sürecin içinde olduğundan pek çok konuya hakimler ancak mühendis kardeşlerimizin çoğu fikir sahibi olmadan zikir sahibi olduklarından konudan tamamen bir haberler. Bu durumda kendileriyle bu konuyu konuşmak bazen gerçekten bir çile olabiliyor.
Teknik öğretmen, teknik eğitim fakültesi mezunu kişidir. 4 yıl eğitim alır. En az 2 kez staj yapar. Aldığı eğitim sadece teorik değil aynı zamanda pratiktir.
Sözlükteki bazı çok zeki, her şeyi bilen, matematik ve fizik dehası arkadaşların sandığının aksine teknisyen, tekniker veya ara eleman değildir. Teknisyen meslek lisesi mezunlarına verilen unvandır. tekniker ise teknik meslek yüksek okulu mezunlarının unvanıdır. Ara eleman ise bu arkadaşlara verilen genel isimdir. Lütfen artık karıştırmayalım.
2) Teknik öğretmenler neden mühendis olmak istiyor?
Teknik öğretmenler aslında inanın mühendis olmak istemiyor. Ancak devletin teknik branşlarda öğretmen ataması yapmaması, özel sektörde teknik öğretmenlerin tam olarak kadro karşılığının olmaması işleri bu noktaya getirmiştir.
Sözlükteki bazı çok zeki, her şeyi bilen, matematik ve fizik dehası arkadaşların 'öğretmensen git öğretmenlik yap' demeleri fransa kraliçesi Marie Antoinette'nin söylediği iddia edilen 'ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler' cümlesiyle neredeyse eşdeğerdir.
3) ÖSYM'nin yaptığı bu sınavı geçen mühendis mi oluyor?
Hayır. Tabi ki sınav kolay, bunun aksini iddia etmek ahmaklık olur. Ancak bilinmesi gerek şu ki sınavı geçen doğrudan mühendis olmuyor.
işleyiş şu şekilde; sınavda 50+ puan alanlar yukarıdan aşağıya doğru sıralanacak ve tercih sırası-kontenjan durumuna göre yerleştirmeler yapılacak. Daha hangi üniversitelerin eğitim vereceği bile meçhul. gazi, fırat ve marmara konuşuluyor ancak kesin değil.
Her neyse, yerleştirmeden sonra bu teknik öğretmen arkadaşlar 1 (bir) yıl süreyle ilgili üniversitenin 'mühendislik fakültesinde' fark dersleri alıyor; yani bir teknik öğretmenin mühendis olabilmesi için gerekli dersler. Fark derslerinin içeriği şu şekilde olacakmış.
Bu dersleri alıp tamamını verebilen arkadaşlar mühendis unvanı kazanıyorlar.
4) Mühendislik kalitesi düşer mi?
Bunu 'safkan' mühendis yetiştiren bir teknik öğretmen tamamen tecrübe ve görüşlerime dayanarak söylüyorum, bence düşmez. Teknik eğitim kökenli öğretmenlerin çok büyük kısmı aynı zamanda teknik lise veya endüstri meslek lisesi mezunudur. Meslek lisesinde 3, üniversitede 4 yıl toplamda 7 boyunca işin içinde, doğrudan uygulama kısmında olmuşlardır. Lise ve üniversite hayatları boyunca toplamda 4 staj yapmışlardır. Bu da onları eli hem kalem hem tornavida tutan kişiler yapar.
Sözlükteki bazı çok zeki, her şeyi bilen, matematik ve fizik dehası arkadaşların teknik öğretmenleri küçük görmesinin sebebi nedir bilmiyorum. integral bilmiyor, cahil, ağız kokulu amele vb. yakıştırmalar var. Yazık...
5) Madem katsayı olayını biliyordunuz neden teknik öğretmen oldunuz?
Dediğim gibi bizim derdimiz mühendis olmak değil ki, insanlar bunun farkına varamadılar. Katsayıyı biliyorduk ama atanamayacağımızı bilmiyorduk. Atanamıyoruz. Bahsettiğiniz gibi cahillikten, integral bilememekten, ağız kokulu olmaktan değil; 90 üzeri kpss ile halen bekleyen tanıdıklarım var. Bazen yılda 3 kişi atanıyor, bazen hiç. Piyasada ne iş yapıyorsun sorusuna 'teknik öğretmenim' cevabı bir sürü karmaşa yaratıyor. Bizler bir unvan arayışı içindeyiz, adımız konsun istiyoruz.
Ayrıca, nyqust'un hatırlatması üzerine not düşüyorum; ilgili katsayı yasası 1999 yılında çıktığı için 1997 yılında meslek lisesine girip 1999 yılında mezun olacak kişi de, 1999 yılında girip 2002 yılında mezun olacak adamlar da teknik öğretmen olmak zorunda kaldı. ilgili yılların diğer entrylerde de bulabileceğiniz üniversite giriş puanlarını karşılaştırırsanız bu adamların çoğunun mühendislik bölümlerini kazanabileceğini görebilirsiniz.
6) Teknik öğretmenler mühendislere tehdit midir?
Değil. Yine pek çok mühendis arkadaşın bilmediği bir bilgi vereyim; teknik öğretmen yetiştiren teknik eğitim fakülteleri 13 Kasım 2009 tarihli, 27405 sayılı resmi gazetede yayımlanan 2009/15546 sayılı kararla kapatılmıştır. Yani artık teknik öğretmenyetişmiyor. 2009 yılından beri öğrenci almıyorlar. 1982 yılında kurulan bazıları 30 yıl mezun verdi. Ancak çoğu 10 yıllık bile değil... Mühendisleri tehdit eden kısım son 5 sene olabilir bence. Zaten diğerleri çoktan ununu eledi eleğini astı. Bu unvanı alsa bile kullanmayacak, gerek duymayacak kişiler. Zaten yıllık en fazla her bölüm için 90-120 yeni mühendis mezun olacak ve 1-2 sene sonra (uygulama halen devam ederse) yılda 2-3 kişi mezun olma gayretine girecek. Bu kadar korkulmasına gerek yok.
Teknik eğitim fakültesi mezunu ara elaman, teknisyen, tekniker değildir.
Aslında mühendislikte gözü yoktur, ancak atanamamaktadır.
Eli hem kalem hem tornavida tutar.
Ösym'nin sınavını geçen herkes mühendis olmuyor. sıralanıp kontenjanlara göre yerleştikten sonra 1 yıl fark dersi alınıyor.