tarih hatırlamaktır

entry13 galeri
    1.
  1. tarih hatırlamaktır.

    her hareketin, eylemin, çıkışın bir talepler manzumesi vardır. önce güç ortaya konur, sonra masaya serilir talepler.

    şimdi oturup talepler nedir, haklı mıdır, uçuk mudur, gibisinden bir muhasebeye girişecek değilim. bu mevzu, eylemin aktörleriyle, iktidarın meselesi öncelikle.

    sadece bir talep üzerine bir iki laf etmeyi, tarih hatırlamaktır aforizmasına hürmet için şart görüyorum.

    eylemci mümessilleri diyor ki, eyleme dair bütün soruşturmalar dursun, göz altılar kalksın.

    cumanın erken saatinde gazla tepelenen o ilk çevreci grup kadar, bilahare ortalığı ateşe veren, yakan, yıkan dahil her kese dair-ait soruşturmalar dursun, göz altılar kalksın.

    bu talebin benzer yankılarına, cümlemi mazur görün "yok deve" gibisinden tepkilere şahit oldum. iktidarın kendisinden, "yandaşından", bir taraf insanlardan benzer sözler yankılandı bu talep karşısında.

    böyle bir talebin cari hukuk bağlamında imkansızlığı ortada. bağırmakla yakmak aynı terazide tartılmaz söylemi esastır.

    tarih benzerine, hemde daha vahim hadiseler söz konusu iken şahit olmuştur. sahit oldum.

    22 şubat 1962 tarihinde harp okulu komutanı kurmay albay talat aydemir ve arkadaşları, devrin chp koalisyonuna karşı silahlı kuvvetler birliği cuntası olarak isyan etmişlerdi.

    olayların tırmanışı karşısında koalisyonun başbakanı, chp lideri sayın ismet inönü; bir deklarasyonla, isyancı birlikler teslim olun, hakkınızda hiçbir soruşturma açılmayacaktır buyurmuştur.

    talat ve arkadaşları teslim olur. bir iki günlük gözaltından sonra serbest bırakılırlar.

    ne var ki bir seneye kalmaz talat aydemir ve arkadaşları; harp okulu öğrencileri; harbiyeli aldanmaz parolasıyla 21 mayıs 1963 de yeniden ayaklanırlar. koalisyon güçleri isyancıları dağıtır. binlerce subay, harp okulu öğrencisi yargılanır.

    talat aydemir, süvari binbaşısı fethi gürcan idama mahkum edilir. koalisyon lideri paşa, amerikaya seyahatinin dönüşünde ayağının tozuyla idamlarla ilgili düşüncesinin sorulması üzerine, asılacaklar demiştir. fethi gürcan bey asılmıştı. bilahare talat aydemir darağacında son nefesini verir.

    1963 yılında harp okulu mezun vermez. bütün öğrenci subay adayları okuldan atılmışlardı.
    0 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük