konuya yabancı sermaye açısından yaklaşım yapılır ise;
devletin işletmeler üzerinde (örn; tekel-türk telekom vb.) hakkını,
iştiraklerini,
gayri menkul ve yatırımlardan gelecek gelirini,
doğal zenginliklerini 3-5 kuruş diyebileceğimiz para karşılığında rant olarak 10 senedir dağıtılmasını(hes projeleri-petrol ve doğal gaz, altın gibi madenler) düşününce hangi zarardan bahsedilmekte, şaşırmamak elde değil.
ekonomi üzerinde yaşanan kargaşanın hesabını yapan akıla bir hatırlatma yapmak gerekir ise; ülkemize sermaye girişi adı altında yapılan sıcak para tamamen faiz-borsa-kur kapsamında işleme tabidir. yatırım olarak bu gelen paradan kaç tane istihdama yönelik yatırım yapılmış? yaşanan kargaşa ile bu sıcak para daha fazla milli gelirimizden pay alamayacak olması zarar kapsamında değerlendirilemez.
olay, kuş kadar beyni ve ilköğretim seviyesinde eğitim düzeyi olan beyinlere basitleştirip anlatılmıştır.
son 15 yılda devletin geliri 2 trilyon doları aşmış olup, bu paranın nerelere harcandığını ve gider olarak ödemeler dengesinde geçen kalemleri göz önüne almanız gerekir.
sokak kargaşalarının maliyet endeksini çıkarır iken biraz daha reel değerler üzerine yoğunlaşmanız gerekir.
bir başka bakış açısı;
olayların olduğu bölgede esnafın zor duruma düşmesi bir gerçek.
hükümet, esnafın yaşadığı sıkıntıyı-zararı sübvanse etmeyerek göstericilere duyulan sempatıyi doğacak zararın getirdiği tepki ile yok etmeyi amaçlayan bir anlayışı gözardı etmeyiniz.
pkk terörü veya son reyhanlı bombalaması gibi olaylarda devlet zararı tanzim etmekte. tabi ki burada taksim olayları için devlet zararı tanzim etmeyecektir.
konuyu enine-boyuna işlemek gerekir.
hiç olmaz ise, sözlüğümüzü göz atan insanlar bizleri aptal görmez.