bagimsiz milletvekili

entry6 galeri
    16777212.
  1. bağımsızların meclisteki hakları

    22 temmuz seçimi rekor sayıda bağımsız milletvekili adayının katılmasıyla tarihe geçecek. bağımsızların yine rekor düzeyde meclise gireceği yönünde tahminler üzerine başbakan tayyip erdoğan, özellikle güneydoğuda bağımsıza verilecek oy boşa gider çağrısı yaptı, ardından mhp de meclise girerse, bunların vuruşmalarını mı izleyeceğiz dedi.
    tbmm deki komisyon toplantılarını izleme, parti ve lider tahakkümünden bağımsız soru önergesi verme, kanun teklifi verme gibi hakları olduğunu, bu yetkilerle her bağımsızın küçük bir parti gibi çalışabileceğini, kendi seçmenlerinin sesini doğrudan meclis e taşıyacaklarını söyledi:

    meclis komisyonlarını izleyebilir:
    meclis komisyonları nda üye olamasa da, komisyon toplantılarına katılma, orada söz söyleme hakkına sahipler. dolayısıyla, önerge veremeseler bile, kanunların tartışıldığı ve hazırlandığı komisyon toplantılarında sözünü söyleyip, zabıtlara geçirilmesini sağlayabilir. bu çok önemli. ayrıca bağımsızlar, meclisteki önemli iki komisyonda nisbi temsille temsil edilebilir. biri plan ve bütçe komisyonu. bu komisyonun kuruluşunda siyasi partilerin ve bağımsızların oranlarına göre temsil edilebilmeleri söz konusu. diğeri de meclis insan hakları komisyonu.

    kanun teklifi verebilir:
    bağımsızlar da, partili milletvekili gibi kanun teklifi verme hakkına sahip. onların verdiği kanun teklifleri de, diğer partilerin verdikleri kanun teklifleriyle aynı muameleye tabi. bağımsız milletvekili, teklifinin komisyonlarda bekletilmesi durumunda, 45 gün içinde genel kurul’a indirmeyi talep etme hakkına sahip. dolayısıyla bir milletvekilinin genel başkanın onayını aldım, almadım partinin hoşuna gider, gitmez türünden kaygılarını gözetmeden, bağımsızlar kanun teklifi verip, bunu meclis genel kurulu na kadar indirmek ve en azından meclis vicdanını bu kanun teklifleriyle zorlamak, toplumsal hassasiyeti meclis e taşımak olanağına sahipler.

    parti tahakkümü olmadan soru sorabilir:
    bağımsız milletvekillerinin bakanlara toplumdaki bir sorunla ilgili yazılı ve sözlü soru sorma hakları da var. bugün milletvekilleri bu soruları zaten yöneltiyor ama parti politikaları çerçevesinde ve parti başkanının uygun bulduğu şekilde yöneltiyorlar. bağımsızlar bunu çok daha geniş bir talepte yapabilecek. grup kurmuş partilerin temsil haklarından yararlanamayacaklar , ama parti genel başkanlarının emrinde olmadan, kendi seçmenlerinin seslerini doğrudan meclise taşıyacaklar. bu da seçmen-milletvekili ilişkisinin küçük boyutta bir deneyi olacak.

    (alıntıdır)
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük