turan dursun

entry480 galeri video1
    228.
  1. imam bir babanın oğlu olarak çocukluk ve gençlik yıllarında fıkıh, kelam, tefsir ilimleri gibi zorlu eğitimler görmüş, zekası ve çalışkanlığıyla bunların üstesinden gelebilmiş, zaman içerisinde müftülüğe kadar yükselmiştir. 8. yy arapçasına kendi dili gibi hakim olduğu söylenir. doğup yetişirken içinde bulunduğu zümreye rağmen pozitif bilimlere ilgi duyan ve atatürkçü çizgide ilerleyen bir türk milliyetçisi olduğunu söyler. araştırmacı ve aklı odak alan bakış açısıyla kuran dışı kaynakları da araştırmış ve kafasındaki kuşkuların üzerine gitmiştir.

    sadece imanın körleşmiş gözüyle kabul edilebilecek denli mantıksızlıkları ortada olan ayet ve hadisleri bilimsel bakış açısıyla irdeleyip kendi deyimiyle ''karanlığa ışık tutmaya çalışmış''tır. eserlerinde kaynak olarak sadece ve sadece sahih hadis kitapları ve kuran'ı baz almıştır. diğer din ve toplumlarla birlikte karşılaştırmalı olarak araştırmalar yapmıştır. yazılarını yayınlatmakta mecra bulma sıkıntısı çekmiş ve çeşit türlü zorluk ve engellere rağmen 2000e doğru dergisi ve ölümünden sonra da kaynak yayınları sayesinde okurlarla buluşmuştur.

    din bu adlı 3 ciltlik kitaplarında;

    - islamiyet öncesi arabistan ve civarı toplum yaşamı, bilgi düzeyi ve teolojisi hakkında dikkat çekici bilgiler sunmuş, islamcı çevrelerde bahsedilen denli cahillik ve yoksulluğun olmadığı, * kızların diri diri gömülmediği, muhammedin yoksul olmadığı aksine varlıklı bir kabile şefi olduğu, muhammed'in islamiyeti oluştururken iranlı kölelerinin anlattıklarından, yemen'de daha sonra öldürttüğü hocasından, çevresinde bulunan yahudi ve hıristiyan gelenek görenek ve kitaplarını ve en önemlisi sabiilerin* yazı ve geleneklerinden yararlandığına ve muhammedin hayatının iç yüzü gibi daha bir çok konuya değinilmiştir.

    - kuran'ın aslında bahsedilenden 3 katı fazla sayıda ayete sahip olduğunu, halife osman döneminde orjinalleri*nin yakıldığını ve bahsedilen gibi kuran'ı ezberlemiş bir kalabalığın olmadığını aksine 4 hafızın mevcudiyetinden bahsedildiğini aktarır.

    - kuran içerisindeki zıtlıkları* tespit etmiş, insan ürünü olabilecek mahiyetteki ayetleri irdelemiş, bozulmuş olduğu iddia edilen tevrat'ın aslında bozulmamış olduğunu ispat ederek ve tevrat olmadan kuran'ın anlaşılamayacağını anlatmıştır.

    - kadına ikinci sınıf vatandaş değeri biçildiğini ve hatta bazı yerlerde mal olarak görüldüğünü anlatır. modern kadının ve toplumun sığamayacağı bir elbise olan şeriatı ana kaynaklarıyla tasvir eder.** *
    - hoşgörü dini olarak lanse edilen islamın* baskı altında olan ilk döneminde pasif ve ılımlı, yayılma döneminde ise saldırgan bir tutum sergilediğini belirterek, -bakara 191, nisa 89-91, tebbet 5- ayetlerinde görüldüğü üzere inanmayanların ise öldürülmesini emrettiğini anlatmıştır. ör. peygamberin damızlık develerini çalan üç hırsızın kolları ve bacakları çaprazlama kesilmiş ve ölüme terkedilmiştir. (bkz: sahihi buhari muhtasarı tecrid-i sarih tercemesi cilt 1. hadis no:172) vs. vs. ilk etapta aklıma gelen konular bunlar.

    müftülüğü esnasında gerçekleştirdiği çeşitli sosyal faaliyetleri, farklı bakış açısı ve atatürkçü görüşe sahip olması yüzünden solcu ve maksist diye yaftalanmış, sürgün üstüne sürgün yemiştir.
    yaşadığı dönem içerisindeki laikliğe aykırı, dinci/gerici oluşum ve faaliyetlere karşı durmuş, tehlikelere işaret etmeye, yazılarıyla toplumu aydınlatmaya çalışmıştır. sav ve tezlerini çürütmeyi başaramayanlar küfür ve tehdit yoluna gitmişler, elle tutulur bir eleştiri getirememişlerdir. ve malesef günümüzde de halen onu anlamaktan uzak ve küfretmekten başka bir şey yapamayanların çoğunlukta olduğu aşikar.

    öldürüleceğini bile bile karanlığa küfretmektense bir mum olup etrafına ışık yaymaya çalışmış ve malesef bu uğurda öldürülmüştür. yaşadığı dönemin türkiye'sinde gerçekleşen ve dikkat çekmiş olduğu vahim konuların günümüzde katlanarak ve tehditkar bir biçimde toplumsal yaşama tecavüz etmekte olduğunu görünce eksikliği daha derinden hissedilmekte. karanlığın sona ermesi için daha nice turan dursunlar, ilhan arseller, bahriye üçoklar, muammer aksoylar gerekli bizlere. mustafa kemal'in de dediği gibi tek yol gösterici olan ilmin yolundan ayrılmamak en önemli çizgimiz olmalı.

    kaynak yayınları tarafından basılmış eserleri için; http://www.kaynakyayinlar...m/marka/turan-dursun.aspx
    0 ...