sorun doğunun batıya göre 100 yıl geride olmasıdır.haliyle cehalet batıya kıyasla çok çok daha fazla. o yüzden de doğulu gençler askerde saflıkları nedeniyle bu tür sömürülere muhatap olabiliyorlar.
yanlış olan bunların sadece kürt olduğu iddiasıdır.
zira doğu ve güneydoğu illerinde sadece kürtler yaşamamaktadır.yani urfa halkının yarısı kürttür,üçte biri arap, geri kalanı türkmendir ancak işte cehalet etnisiteye bakmamaktadır.
ığdırın yarısı azeri yarısı kürttür ama cehalet ve sefalet orada da etnisite ayrımı yapmamaktadır.
ardahan'ın çoğunluğu azeridir ama durum diğer doğu ve g.doğu illerinden farklı değildir.
örneğin bölgedeki g.antep, d.bakır, erzurum gibi şehirlerin kalkınmış olduğu düşünülebilir ama bölgenin büyük şehirlerini de batının büyük şehirleriyle kıyaslamak gerekir.
ayrıca doğunun sefalet ve cehaletine doğu karadeniz de dahildir.
bazı doğu ve g.doğu illerinde yıllardır süregelen terör ve tabiki devletin bilerek yada bilmeyerek tarımı ve hayvancılığı bitirme amacı güden tarım politikaları sonucunda özellikle hayvancılık bittiği için ve deniz'in de varlığı sayesinde doğu karadeniz illeri, doğu ve g.doğu illerine kıyasla daha gelişmiş görünebilir ama aslında ne cehalet ne sefalet açısından arada çok fazla bir fark yoktur.
batı ile doğu arasındaki bu gelişmişlik farkı elbette sadece tc döneminde değil osmanlı döneminde de vardı.
bu gelişmişlik farkının 2 temel nedeni vardır.
birincisi;
doğu'nun iklimsel ve coğrafi şartları nedeniyle fiziksel olarak batıya kıyasla daha zor bir coğrafya olmasıdır.
ikincisi ise;
devlet denilen mekanizmanın bu soruna yeterince eğilmemiş olmasıdır.
yani doğu batıya kıyasla yüzyıllardır geriydi zaten ve ne osmanlı ne de 1923-1938 yılları dışında türkiye bu sorunu çözme noktasında gereken adımları atmamıştır.
bunu bilerek yapmayanlar da olmuştur. soğuk savaş döneminde bölgenin sovyetlerle bir sıcak çatışma alanı olabileceği iddiasıyla abd telkini sonucu bölgeye üretimi götürmeyen iktidarlar da vardır.
sonuç itibariyle doğu üretim beklemektedir, doğu eğitim beklemektedir ve doğu emperyal icadı terör belasının artık bitmesini beklemektedir.ancak işte geçmişten de beter biçimde devlet yönetimi diye bişey kalmadığı için doğu ile batı arasındaki makas giderek açılmaktadır ne yazık ki.