türkiyede'ki bu spora olan amatör bakış nedeniyle abd'ye sporcu göçünün en fazla olduğu dallardan biridir. yurtdışında meslek olarak görüldüğü için oradaki yüzücüler 30 yaşın üstüne kadar bu sporu yapabilmektedirler. ama malesef ülkemizde, 16-17 yaşına kadar yurtdışı yarışlarında derece alan yüzücülerimiz, bu yaştan sonra üniversite sınavları nedeniyle ya bir sene ara verip rakiplerinin gerisine düşmektedirler, ya bu sporu bırakmaktadırlar ya da burs alıp yurtdışında okumaktadırlar. bursla okudukları için üniversite yarışları programına göre antrenman yapan bu yüzücüler, türkiye adına yarıştıkları şampiyonalarda bu yüzden başarı sağlayamamaktadırlar.
türkiye'de yüzmede başa oynayan üç kulüp vardır; iyik, fenerbahçe ve galatasaray. fenerbahçe'nin yüzme şubesi diğerlerine oranla çok daha yenidir. ancak kurulduğu andan itibaren, özellikle galatasaray'ın 25 yıllık hegamonyasına son vermiştir. şubenin kuruluşunun ilk yıllarında devşirme diye tabir edilebilecek bir sistemle, yani iyik ve galatasaray'ın iyi oyuncularını daha yüksek maaşlarla -tabi buradaki yüksek maaş dediğimiz yine çok cüzi bir rakamdır- bünyesine katarak şampiyon olan fenerbahçe, şu anda türkiye'nin en iyi yüzme alt yapılarından birine sahiptir.
eğer yüzme yarışlarını izlemeyi biraz seviyorsanız, türkiye şampiyonaları izlemeye değerdir çünkü fenerbahçe'nin de bu yarışa katılmasıyla küçük çaplı da olsa derbi heyecanı yaşanmaktadır. özellikle de erkek bayrak yarışlarında..