beyoğlu çikolatası

entry32 galeri
    6.
  1. Zambo, ismail Özgey tarafından 1950 yılında kurulmuş. ilk önce sakızı çıkmış. Teneke kutularda satılan Zambo sakızları o dönem çok popülermiş. Karaköy'deki küçük imalathanede sakızın ardından çikolata üretimi başlamış. Çikolatalar, alışverişin kalbinin attığı yerde, yani Beyoğlu'nda bir büfede istanbulluların beğenisine sunulmuş. ismail Özgey, çikolatanın hammaddesi olan kakaoyu Afrika'dan bizzat kendisi getiriyormuş. Zambo ismi ile logodaki zenci kadın portresi de ismail Bey'in Afrika ile olan bu ticaret ilişkisinden dolayı ortaya çıkmış. ismail Bey önceleri sade olarak ürettiği çikolatanın maliyetini düşürmek için; içine o yıllarda çok ucuz olan fındık koymaya başlamış. Fındıklı Zambo çikolatası o kadar çok sevilmiş ki ilerleyen yıllarda fındık kakaodan daha pahalı hale gelmesine karşın "fındık"tan vazgeçmemiş ismail Bey.. Daha sonra çocukları 1983 yılına kadar Karaköy'deki atölyede fındıklı çikolata üretmeye devam etmiş. Bu tarihte Zambo'ya pastane ustası olan Hilmi Köksal ortak olmuş. Kısa bir süre sonra da ismail Bey'in çocukları Zambo'yu tamamen Köksal ailesine bırakmış.

    Üretimin az olması bu çikolatanın sadece Beyoğlu'nda satılmasının nedeniymiş ancak üretim, taleplerdeki artışla birlikte artmaktaymış. Üretim arttığına göre artık başka semtlerde de satılacak mı diye merak edeniniz varsa evet. Yakında bu lezzeti Bakırköy, Bağdat Caddesi, Kadıköy gibi semtlerde yine aynı şekilde büfelerde yakalayabileceğiz. Zambo çikolatasının bu kadar meşhur olmasının sebeplerini de şöyle açıklanmış: Beyoğlu'nda satılması, Beyoğlu ritüellerinden biri haline gelmesi, lezzetinin hiç değişmemesi, yarım asırdır var olması ve insanlarda nostalji hissi yaratması...

    Bende gittim ve sayılı büfelerde çikolata satan amcalara sordum. istiklal Caddesi'ndeki büfe sahiplerinden Sait Albayrak 1965'ten beri Beyoğlu'nda Zambo çikolatası satıyor: "Haftada ortalama 15 koli (Her kolide 300 gramlık 30 tablet bulunuyor) satıyoruz. Sadece cumartesi günü 3 koli tüketiyoruz. Tablet olarak satışımız çok az. Aslında fiyatlarımız pahalı ama bu lezzette, bu kadar bol malzemeli çikolatayı da hiçbir yerde bulamazsınız. Ben bir keresinde üşenmedim saydım, bir tablette en az 50 tane fındık vardı. Bu fındık sayısı fazla olur, eksik olmaz."

    Sait Albayrak,7'den 70'e her yaştan müşterisi olduğunu söylüyor: "Yaşlılar hatıralarını canlandırmak için, gençler Beyoğlu'na ait bir lezzet olduğu için, çocuklar merak edip canları çektiği için alıyor. Zaten bir yiyen bir daha kolay kolay vazgeçemiyor ve Beyoğlu'na geldiklerinde mutlaka Zambo çikolatası alıp yiyorlar. Bazıları sadece çikolata yemek için Beyoğlu'na geldiklerini söylüyor. Benim istanbul dışından da müşterilerim var. istanbullu olup da daha sonra başka şehirlere yerleşenler istanbul'a geldiklerinde mutlaka buraya uğrar. Bazen de telefon açıp sipariş veriyorlar. Daha önceki gün izmir'e 13 tablet gönderdim." Açıkta satıldığı için sağlıksız olduğunu düşünenlere şiddetle karşı çıkan Albayrak,"Üzerinde parlak kâğıdını da çıkardığımız çikolatalar etrafı camla kaplı raflarda bulunuyor. Üzerine toz toprak gelmesi mümkün değil.Diğer yandan bizim sattığımız çikolata gibi taze çikolatayı başka bir yerde bulamazsınız.Çünkü fabrika günlük üretim yapıyor ve biz de aldığımız çikolatayı en fazla iki üç gün içinde satıyoruz.Çikolatalarımız üretim tarihinden en kötü ihtimalle bir hafta sonra satılır.Ayrıca bizden alınan çikolata eve götürülmez,burada yenir"
    (kes-yapıştır-ye)
    2 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük