nba'daki en problemli takımlardan birisi atlanta hawks. oyuncular, takımın koçu ve taraftarlarla ilgili birçok problemleri var. oyuncular ve koçla ilgili problemleri çözülebilir ama taraftarla ilgili problemleri çözmeden başarılı olmaları hiç kolay değil. o problemin çözülmesi de hiç kolay değil. en azından oyuncular ve koçlarla ilgili problemleri çözüp baş altı bir takım olmaya çalışmaları gerek.
ilk olarak taraftarlarla ilgili yaşanan problemlerden bahsetmek lazım. ligin en kötü, en ilgisiz taraftarına sahipler. takım normal sezonu 6. sırada tamamlamış ve playoff'larda indiana pacers ile mücadele verirken maçlara gitmiyorlar. atlanta hawks yönetimi ise boş salona oynamamak için bilet fiyatlarını 3 dolara kadar indiriyor. işte böyle bir taraftarları var. şehrin basketbol takımı umurlarında bile değil. indiana pacers'e elendikleri serinin 6. maçında takım berbat bir performans sergilerken takımı ayağa kaldırmak için hiçbir şey yapmadılar. maçı kaybetmeleri durumunda sezon sona erecekken taraftar takımı uyandırmak için hiçbir şey yapmadı. bir ara al horford'un yaptığı bir smaçtan sonra hareketlenir gibi oldular ve takım da onların hareketlenmesi ile iyi bir seri yakalayıp oyuna ortak oldu. buna rağmen maçı kaybettiler ve indiana pacers'e elendiler. tabii ki olasılıklar üzerine konuşmak çok kolay ama taraftarları biraz daha tutkulu, arzulu olsa indiana pacers'i mağlup edip seriyi 7. maça taşımış olabilirlerdi. belli ki taraftarın takıma inancı yok. bu durumda da pek yapacak şey yok gibi. yapılacak tek şey takımı başka bir şehre taşımak olabilir.
takımın görünen en büyük problemlerinden birisi josh smith. ligdeki en yetenekli oyunculardan birisi olmasına rağmen en sorunlu isimlerinden birisi olarak dikkat çekiyor. birlikte oynadığı oyuncuların performansını aşağıya çeken, motivasyonlarını düşüren tipte bir oyuncu. yaptığı açıklamalar, saha içindeki umursamaz tavrı çok sinir bozucu. ne kadar yetenekli olursa olsun kimse böyle bir oyuncu ile yan yana oynamak istemez. her ne kadar atlanta hawks için bir simge de olsa yolları ayırmak gerekiyor. 2012-2013 sezonu öncesinde joe johnson'u brooklyn nets'e yollayarak yeniden yapılanmanın ilk sinyalleri verilmişti aslında. yeniden yapılanabilmek için bir adım daha kaldı. o da josh smith ile yolları ayırmak. zaten buna uygun bir ortam da var. zira atlanta hawks'ta 2013-2014 sezonu öncesinde sadece 3 kişi kontrat altında. al horford, louis williams ve john jenkins'in kontratı var. jeff teague ile ivan johnson ise sınırlı serbest. birkaç oyuncunun da takım opsiyonu bulunuyor. kontratı bulunan oyuncularla ilgili de zaten bir problem yok. al horford, louis williams ve jeff teague üzerine kurulacak bir düzen oldukça başarılı olacaktır. tabii takımı kurarken alınacak oyuncuların karakterlerine de dikkat etmek şart. josh smith'i yollayıp michael beasley'i almak bir çuval inciri berbat eder. böyle bir şeyin olacağını sanmıyorum ama yine de dikkat etmek lazım. doğru karakterlerle kurulacak bir takım başarılı olacaktır.
atlanta hawks'ın hiçbir şekilde oyun karakteri bulunmuyor. ne oynadıkları hiç belli değil. hızlı hücum mu yoksa yarı saha basketbolu mu oynadıklarını kestirmek mümkün değil. bu konuda da sorumlu isim larry drew. bir türlü bu takıma bir kimlik bulamadı. oyuncularının çoğu hızlı hücum basketbolu oynamaya yatkınken takımının bu basketbolu oynamasına engel olan kişi gibi gözüktü. kadrodaki josh smith, al horford, devin harris, kyle korver, louis williams ve jeff teague gibi isimler hızlı hücum basketboluna yatkın isimler. bu oyunculara yarı saha basketbolu oynatmaya çalıştığından dolayı hiç verim alamadı. zaman zaman tartışılan konulardan birisi de oyunculara uygun bir sistem kurmanın mı yoksa oyuncuları sisteme uydurmanın mı doğru olduğudur. kendi sistemini oturtmaya çalışmasına saygı duyarım ama başarısız olmasına rağmen bunda ısrar etmesine saygı duyamam. bu konuda sınıfta kaldı larry drew. bununla birlikte oyuncuları ile olan ilişkilerinde de sorun yaşadığı basına yansıdı. bu da hanesine yazılan bir eksi. buna ek olarak takıma bir kimlik kazandıramamasının sebeplerinden birisi de rakip takıma göre pozisyon alması, ona göre kadro kurması. eğer rakip takım iki uzun oyuncuyla oynuyorsa ilk beşe johan petro'yu yerleştirip al horford'u uzun forvet pozisyonuna çekiyor. bu da aslında birçok şeyi açıklıyor. rakip takıma göre pozisyon aldığından dolayı da bir türlü takıma kimlik kazandıramadı. çok büyük ihtimalle yeni sezonda takımın başında larry drew olmayacak. yeni gelen koçu da takımın karakterine uygun olarak seçerlerse birçok sorunu halletmiş olurlar.
takımın önünde zorlu bir dönem var. oyuncular ve koç ile ilgili alınması gereken bazı kararlar var. tabii taraftarın takıma olan ilgisini arttırmak zorundalar. eğer üst seviyelerde oynamak istiyorlarsa mutlaka ateşli bir taraftara ihtiyaçları var. ancak bunlar kısa sürede olacak şeyler değil. birkaç yılı feda edip yeniden yapılanmak zorundalar. bu riski almadan başarılı olmaları çok düşük bir ihtimal.