Verdiğim entry linkinde zaten matematiksel sayılar mevcut.
Ben bunun üstüne tek diyeceğim şey, madem bu kadar kişi ve bu kadar sınırlı kontenjan var, o zaman sorarım, eski adıyla "Devlet Planlama Teşkilatı", yeni adıyla "Kalkınma bakanlığı" ne iş yapar?
Bence şöyle olmalı..
Hesaplarsınız ve dersiniz ki, bu bölüm türkiye genelinde ne kadar mezun veriyor? atıyorum 10000 kişi.
Sonra şunu düşünmelisiniz: "mezun olacak 10000 öğrencinin %10'u özel sektörü tercih etse, %90'ı kamu sektörünü ve bunun içerisinde de şu kadarı vali, şu kadarı kaymakam olacak, geri kalanlar da kamuda başka birimlerde çalışabilecek kontenjanlar açsak nasıl olur?"
Sonra da" madem yeteri kadar mezunumuz var, o zaman 4 sene boyunca kamu yönetimi bölümü öğrenci almasın. Bu sayede de gençler boşuna okunmasın" demeli ve öğrencilerin kaderini de düşünmelisiniz, ona göre başka bölümlerin kontenjanını arttırmalı veya istihdamını sağlamalısınız.
işte bunu yaparsanız, hem iş gücü, hem istihdamı düzgün ayarlarsanız işte sosyal devlet anlayışı, devlet planlama oturmuş olur.
Yalnız bunu her bölümde yapacaksınız, yani her bölüme devlet anlayışı ile istihdam sağlayacaksınız.
Örneğin Öğretmenlik bölümleri her sene fazlasıyla mezun veriyor. Yapabilecekleri iş kolundaki istihdam sayısı da belli. Devletin açtığı kontenjan da belli. O zaman insanları boşuna umutlandırmaya veya onların eğitimini boşa harcamaya ne hakkınız var?