taksim topçu kışlası avm olacak

entry5 galeri
    0.
  1. Hani güya askeri vesayete son veriliyordu.Niye şimdi yıkılan bir kışla yeniden yapılıyor?
    Basit düşünmeyin adamlar karşı devrim yapıyorlar sıra cumhuriyetin tüm izlerini yok etmeye geldi taksim meydanı cumhuriyet devrimi projesidir. Bir zamanlar halkın nefeslendiği, banklarında oturup geleni geçeni seyrettiği Taksim Gezi Parkı da yok olacak. O park şarkıların bestelendiği, filmlere konu olan, şiirlerin ilham kaynağı,istanbul’un güzelliklerini anlatan bir mekandı. O acımasızca kesilen ağaçların yerine acıyla anılan ve unutmaya çalıştığımız bir gerici olayın simgesini koyacaklar. Adını koyalım: 31 Mart irtica olayının anısına Abdülhamit’in avcı taburları yerleştirdiği Topçu Kışlası’nı. Derviş Vahdettin’in ve onun gazetesi Volkan’ın kışkırtmalarıyla yayılan 31 Mart irtica hareketini anımsatan Topçu Kışlası’nı.

    Sultan 2.Abdülhamit okumuş ittihatçı subaylarla alaylı çavuşları o topçu kışlasına koyarak Yıldız Sarayı’nı koruma altına alacağını sanmıştı. 2.Meşrutiyeti’n ilanını Abdülhamit’e zorla kabul ettiren devrimci subaylar ve 31 Mart elebaşları Derviş Vahdeti, Said Kürdi ve ittihadı Muhammedi’nin çavuşları ateşle barut gibi kışlada yan yanaydılar. iki düşman birliği gibi.

    31 Mart aslında okumuş ve dünyayı tanımış ittihatçı subaylarla cahil çavuşlar arasında Vahdeti’nin tahrik ettiği bir gericilik hareketidir. Bir anda istanbul’da kanlı bir olay başlatılıyordu ve topçu kışlasından çıkan çavuşlar Vahdeti’nin çağrılarına uyarak “islam elden gidiyor, okullu subaylara ölüm” diye bağırarak yeşil bayrak, sarık ve cüppeleriyle halkı hem 2.Meşrutiyet’e, hem onun Meclisi’ne, hem de ittihatçı subaylara karşı kışkırtıyordu. ingilizlerin kışkırttığı ve Osmanlı’yı teslim etmek için hazırlanan hareketin sloganı şuydu: “Okumuş subaylar dini inkar ediyorlar. Kadınlar sokaklarda açık saçık dolaşıyorlar.” Sultanahmet’te başlayan isyan istanbul’u kardeş kavgasına götürüyordu ki; bereket Selanik’ten hareket eden okumuş genç subaylar istanbul’a girdiler ve Topçu Kışlası’ndan çıkan ittihatçı arkadaşlarıyla birlikte isyanı kısa sürede bastırdılar. Sonra Hareket Ordusu içinde kurmay başkanı olarak Mustafa Kemal’inde bulunduğu birliklerle isyanın güç merkezi olan Topçu Kışlası yerle bir edildi. 1937′de Atatürk o mekanı halka açık bir park haline getirdi. Ağaçlar dikildi. Halkın nefes alacağı, geçmişi unutacağı bir mekan halini aldı.

    Şimdi Taksim’de yapılan yeni düzenleme acaba ne anlama geliyor? Taksim’in çehresini değiştirerek, 31 Mart Olayı’ndaki laiklik karşıtı bir simgeyi diriltmek niye? Amaç Cumhuriyet’e olan kini Taksim’in orasına burasına serpiştirerek yeni kuşaklara anımsatmak mı?

    Umalım ki öyle değildir. Volkan ışık
    0 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük