f klavye

entry233 galeri video1
    135.
  1. q klavye ile savaşta, her türlü kazanacak klavye.
    şöyle anlatayım:

    1-2 yıl öncesine kadar ben de q klavye kullancısıydım, f klavyeyi modası geçmiş, sadece türkçe'ye uygun, daktilolarda kullanılan bir klavye türü zannediyordum.

    ancak q klavyede ters olan birşeyler vardı, ve en çok kullanılan "a" ve "e" gibi harfler klavyenin en köşelerine konumlandırılmıştı. aynı zamanda sürekli klavyeye bakarak yazmak, daha sonra ekrana bakarak yazdığını kontrol etmek te beni rahatsız ediyor, 10 parmak yazanlara imreniyordum.

    sonrasında f klavyeyi denemeye karar verdim.

    (bkz: http://www.turkegitim.net/fklavye/)

    sitesine girdim, ücretsiz üye oldum ve hergün yarım saat, 1 ay boyunca f klavye çalıştım. bu site çok güzel bir site, ve tam kuralına göre 10 parmak f klavye kullanmayı öğretiyor. önce ak, ka, aka gibi kelimelerden başlatarak, dersler ilerledikçe kompleks kelimeleri yazmayı kuralına göre öğretiyor.

    1 ayın sonunda 10 parmak klavye kullanmayı öğrenmiştim. sonrasında aynı sitede bulunan hız testlerini yazarak hızınızı arttırabiliyorsunuz. ve q klavye kullanarak geçmişte harcadığım zamana üzülmeye başladım, neden daha önce f klavye ile tanışmadığıma da.

    f klavyede harfler çok güzel konumlandırılmış. en çok kullanılan "a" ve "e" gibi harfler en güçlü parmaklara denk geliyor, ve klavyenin ortasına konumlandırılmış. bir de sesli harfler sol ele, sessiz harfler sağ ele yaydırılmış. bu bağlamda çok daha verimli kullanılan bir klavye.

    ve en güzel tarafı, f klavyeyi kuralına göre öğrendiğinizde, 10 parmak olarak hiç klavyeye bakmadan, sürekli ekrana bakarken yazabiliyorsunuz. parmaklarınız otomatik olarak harflerin üzerine zaten kendiliğinden gidiyor. böylece başınız bir klavyede-bir ekranda olmadan, yazdıklarınızı anında kontrol edebiliyorsunuz. ve dediğim gibi bunu öğrenmek, yukarıda bahsettiğim gibi sitelerle, kendi kendinize çalışarak, en fazla bir iki ay. üstelik sadece türkçe için değil, yabancı kelimeler de çok kolay yazılabiliyor f klavyede. yani sadece türkçe'ye uygun olduğu da bir şehir efsanesi.

    f klavyenin bir diğer güzel tarafı da, klavyeye bakmadan yazıldığı için, bilgisayarıza q klavye bağlı olsa bile farketmiyor. o yüzden "f klavye bağlı olan bir bilgisayarı ya da laptop'ı nerden bulacağım ki" sorusu anlamsız kalıyor. bilgisayarların ayarlarından varsayılan klavyeyi f klavye olarak ayarlıyorsunuz. ve bilgisayarınıza bağlı olan klavye q klavye olsa bile, rahatlıkla klavyeye bakmadan yazıyorsunuz. hatta iş yerinde bu çok ilgi görüyor. hatta bir iş arkadaşım "sihir gibi birşey bu" demişti zamanında.

    ben şu an f klavyede dakikada 330 vuruş civarında bir hıza çıkmış durumdayım. en baba, en hızlı q klavye kullanıcısı dakikada 200-250 vuruş civarlarında yazabiliyor. bence herkesin 1-2 ay azmedip, bahsi geçen site gibi sitelerde f klavye çalışarak, bu hazzı alması gerekiyor. sonrasında "neden şu ana kadar q klavye kullanmışım" diyeceğinize ve yazı yazmaktan daha çok zevk alacağınıza eminim.

    işbu entry, klavyesindeki harfler q klavye düzenine göre olan bir laptop'ta f klavye ile yazılmıştır.
    0 ...