ntv tarih ekibi, nisan sayısı için hazırladıkları araştırma- (kapak) konusu ve editör gürsel göncünün yazısı.
türk kimdir?
tarihte türk kimliği kadar karışık ve karmaşık bir tanım bulmak herhalde zor. bu zorluk günümüzde daha da arttı. özellikle Türkiye de yaşayan insanlar, kendilerini ve atalarını tanımlama noktasında siyasi tercihlerinin ve aktüel gelişmelerin fazlasıyla etkisinde kalıyorlar. belki bu durum da, yani şimdiki zamanın sonsuzluğunda yaşamak da Türklerin bir kimlik özelliği; emin değilim.
ülkemizde son ayların ana gündemi kürt meselesinin çözümüne dair atılan yeni adımlar ve siyasetçilerin demeçleriyle, türk kimliği ve milliyetçilik eksenine kilitlendi. zaten bir süredir devam eden türk müsün, Türkiyeli misin? tartışmaları da bu doğrultuda değişen, farklılaşan algıları işaret ediyor. ancak görüşler ne olursa olsun, tüm bu tavır alışlarda ciddi bir bilgi-içerik eksikliği hissediliyor.
Türkiye de kendini türk kimliği üzerinden ifade eden milliyetçilik, yıllardır bu kimliğin tarihi boyutunu, genişliğini, çeşitliliğini yok saydı. ataların mirası, destanlardan devşirilen bir böbürlenme edebiyatına indirgendi. bu anlamda bir aksiyon oluşturulamadığı gibi, ötekilere karşı çıkmakta ifadesini bulan bir reaksiyon türk olmanın şartı sayıldı. (türkün türkten başka dostu yok).
kendini batılı kodlarla ifade eden modernler ise, bir tarafta, türk, övün, çalış, güven yolunda yürürken; diğer tarafta bir yabancının, siz hiç türke benzemiyorsunuz lafından övünç çıkardılar. türkün Müslüman kimliğine vurgu yapanlarsa kendilerini ister istemez Sünni dışlayıcılığına mahkum ettiler. http://www.ntvtarih.com.tr/