Transfüzyon Gerektiren Bazı Nedenler :
Kaza veya ciddi ameliyatlar,
Kan kaybına neden olan ameliyatlar,
Kan hücrelerinizin üretimini engelleyen hastalıklar,
Kan hücresi yapımını etkileyen ve yıkımına neden olan tedaviler (kanser tedavileri gibi),
Kan kaybına neden olan fizyolojik etkenler ve diğer bazı hastalıklar.
Transfüzyona ilk Olarak Nereden Başlanır?
ilk olarak doktorunuz kan grubunuzun ve kanınızdaki antikorların belirlenmesi için bazı testler isteyecektir. Kan grubunuz O, A, B veya AB grubu, Anti-D (Rh) antikorlarınız ise negatif veya pozitif olabilir. Kanınız ile verici (donör) kanının uygun olup olmadığı yapılan karşılaştırma (x-match) testleri ile belirlenir.
Bu testler doktorunuzun talebiyle bazen ameliyattan bir süre önce veya ameliyat sonrasında istenebilir. Veriicinin kanı ile sizin kanınız arasında uygunluk testinin yapılabilmesi için; sizden mutlaka test amaçlı kan alınması gerekecektir. Bu sürecin herhangi bir aşamasında kan alma, neden kana ihtiyacınız olduğu ve kan naklinin riskleri konusunda aklınıza takılan sorular olursa, doktorunuza sormaktan çekinmeyiniz.
Fiziksel nedenler, dini inanç veya yaşam tarzınız nedeniyle size uygulanacak kan naklini reddetme hakkına sahipsiniz. Bunun için doktorunuzu zamanında bilgilendirmeniz gerekir.
Hemşire tarafından damarınızdan alınan kan örneği, kan grubu tayini ve diğer testler için kan istasyonuna gönderilecektir. Bu aşamada hemşirenin size sormuş olduğu tüm sorulara doğru cevap vermeniz, bilgilerinizin doğrulanması ve olası bir yanlışlığın önlenmesi açıısından yardımcı olacaktır.
Kan Transfüzyonu Nasıl Yapılır?
Yapılan testler sonrasında, sizin kanınızla uyumlu olduğu saptanan kan veya kan ürünü; uygun koşullar altında bulunduğunuz servise getirilir. Getirilen ürünün barkod etiketi, tarihi, doğru ürün olup olmadığı ve uygunluk kontrolleri, servisteki iki hemşire tarafından ayrı ayrı yapılır. Eğer damar yolunuz açılmış ise doğru kan ürünü, uygun damar yolundan verilir. Ancak damar yolunuz hemşire tarafından uygun bulunmazsa, tekrar ikinci damar yolu açılır. Uygun bulunan damar yolundan kan, damla şeklinde verilmeye başlanır.
Bu işlem Ne Kadar Sürer?
Bir ünite eritrosit süspansiyonu 1-4 saat, trombosit süspansiyonu 20 dakika, taze donmuş plazma 30 dakika içinde verilecektir.
Kan ve kan ürünlerinin verilme süresi, kilonuz ve damar yapınıza göre değişiklik gösterebilir. Ancak 4 saatten fazla sürmeyecektir. Çünkü 4 saat sonra verilen üründen istenen verim elde edilemeyebilir ve yeni bir ürün takılması gerekebilir.
Transfüzyon Süresince Kendinizi Nasıl Hissedeceksiniz?
Transfüzyon yapılan hastaların % 1-2'sinde akut reaksiyonlar görülebilmektedir. Bu reaksiyonlar kan ve kan ürünlerinin transfüzyonu başlangıcında, sırasında veya transfüzyon bitiminden sonra 4 saat içinde görülebilir.
Transfüzyon Reaksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Ateş, ani üşüme ve soğukluk,
Kesik soluk alıp verme,
Sırt ağrısı,
Hafif baş ağrısı, baş dönmesi,
Döküntü, kaşıntı,
Bulantı, kusma,
idrarda kan.
Eğer Yukarıdaki Belirtilerden En Az Birini Hissederseniz, Hemen Hemşireye Haber Veriniz!
Hemşire transfüzyon süresince sürekli olarak sizi gözlemleyecektir. Ateş, nabız ve tansiyon değerleriniz, transfüzyon öncesinde, sırasında ve sonrasında kontrol edilecektir.
Eğer transfüzyon sırasında kendinizi iyi hissetmezseeniz; hemşire sizi kontrol etmiş olsa dahi tekrar hemşireye haber veriniz.
Eğer transfüzyonunuz sırasında sormak istediğiniz ya da cevabından emin olmadığınız sorunuz varsa sormaktan çekinmeyiniz.