Şirketimizce bize eğitimi verilen ve bu eğitim için de Türkiye'de bu işin duayeni, ilk iş güvenliği uzmanı kişi olan Gürdal Külahçıoğlu'ndan faydalanılmıştır. Konu basit ve hemen hemen mantıklı herkesin kabul edebileceği basit şartlar getirmesine rağmen Avrupa'da iş kazaları ve bu kazalarda ölenleri dikkate alacak olursak ne denli zavallı olduğumuzun göstegesidir. Her yıl 100'lerce insanımızı, önemsemediğimiz ve yerine getirmediğimiz iş güvenliği zaafiyetleri sonucu kaybetmekteyiz. Elbette ki ölenlerin çoğu geçimini güçlükle sağlayan, gelir seviyesi düşük insanlar. Bu kişiler yaşamlarını yitirdikten sonra yüce adaletimiz suçlu ve sorumlulara gereken cezayı vermekte çok geç kaldığı için ve ölenlerin yakınları da paraya acil ihtiyaç duydukları için olması gerekenin çok altında paralarla tazminat davalarından vazgeçmekteler. istanbul'da şiddetli yağışlar sonrasında servis olara bindikleri kapalı minibüsün içindeki kadınlarımız buna son derece güzel bir örnektir. Yeterli önlemlerin alınmaması sonucu yaşamlarını yitiren madencilerimiz için "bu işin kaderi bu" denildiği ve "güzel öldüler" şeklinde nitelendirildikleri bir ülkedir Türkiye...
Türkiye'nin bu konuda o kadar acil önlemler alması gerekiyor ki... iş sağlığı ve güvenliği kanunu'nun geçen yıl 20 Haziran'da yasalaşmasıyla birlikte iş güvenliği uzmanlığı da bir meslek olarak daha fazla dikkat çekmeye başladı. Bu yüzden çok sayıda iş güvenliği uzmanı istihdam edilecek. Başta söylediğim Gürdal Külahçıoğlu sadece izmir'de 100'ün üzerinde şirketin iş güvenliği uzmanı olduğunu söyleyince ve kaba bir hesapla her şirketten bu hizmet için minimum 500 lira aldığını düşününce gözlerimiz parladı. Deli para vardı bu işte. Ama öyle kolayca da iş güvenliği uzmanı olunmuyor. Öncelikle mimar ya da mühandis olmak gerekiyor. Mühendis ya da mimar olanların yanı sıra teknik öğretmenler, üniversitelerin fen veya fen-edebiyat fakültelerinin fizik veya kimya bölümleri mezunları ile üniversitelerin meslek yüksek okullarının iş sağlığı ve güvenliği mezunların da iş güvenliği uzmanı olabiliyorlar. Bu kişilerin bakanlıkça yetkilendirilen kurslarda 180 saat teorik eğitimden sonra bir iş güvenliği uzmanının yanında da 40 saat eğitim görmesi de gerekiyor. Bundan sonra da açılacak sınavda başarılı olması bekleniyor. Başarılı olanlara (C) sınıfı iş güvenliği uzmanı ünvanı verilerek bakanlıkça bellendiriliyorlar. Alacakları eğitimler sonrası bu kişiler sırasıyla (B) ve (A) sınıfı uzmanlar arasında yer alıyorlar.
Şu an Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın eğitimle yetkilendirilmiş 101 eğitim birimi bulunuyor. Türkiye'de iş güvenliği uzmanı olarak görev yapan kişilerin sayısının 40 Bin'i aştığı. Mayıs ayında yapılacak sınavla birlikte bu sayının 60 bini aşacağı yıl sonuna kadar da bu sayıının 100 bini bulması bekleniyor. Türkiye'nin ihtiyacı olan iş güvenliği uzmanı sayısının 120 bin olduğu söylenirken gerçek iş güvenliği uzmanlarının sayısının 100'ü geçmediği ve bu işi gerçekten dört dörtlük yapanların sayısının da bir elin parmaklarını geçmeyeceği söyleniyor. Ayrıca büyük şirketler bu hizmeti bağımsız kuruluşlardan almak yerine kendi bünyelerindeki biri ile sözleşme yaparak iş güvenliği uzmanı olarak çalıştırmayı tercih etmeye de başladı.